X

АвтоВАЗ став ексклюзивним імпортером Renault у Росії

Автомобили и запчасти марки исключили из перечня товаров «параллельного импорта»

Російські чиновники внесли зміни до списку товарів, які дозволено ввозити за схемою «паралельного імпорту». Зокрема, тепер жодна юридична особа в Росії, за винятком АвтоВАЗу не має права ввозити автомобілі Renault та оригінальні запчастини до них без дозволу виробника. Ексклюзивне право АвтоВАЗу пояснюється тим, що концерн взяв на себе зобов’язання щодо гарантійного обслуговування автомобілів французької марки.

Одночасно у списку дозволеного контрафакту з’явилися автомобілі японської марки Datsun. Також тепер дозволено ввозити мастила та автомобільну хімію Castrol та Liqui Moly.

Імпорт товарів без дозволу правовласника у Росії практикували й раніше. Офіційно його заборонили у 2009 році. За порушення імпортерам загрожували штрафи до 5 млн руб., а товари мали бути знищені.

Читайте також:
Завод АвтоВАЗу в Іжевську перетворять на технопарк, але це не точно

Ввезення контрафакту знову дозволили навесні цього року, після виходу з російського ринку практично всіх іноземних компаній. У списку дозволених для ввозу за сірими схемами — понад 50 автомобільних брендів, двигуни та їх компоненти, шини, автохімія та багато іншого. У російському Мінпромторзі називають це не легалізацією контрафакту, а постачанням «оригінальних товарів альтернативними каналами».