X

Бензин в Україні дешевий, але найбільш недоступний для населення

Согласно исследованиям, в Украине не то, что трудно жить на одну зарплату, а и проблематично заправляться с одной «получки». Бензин хоть и дешевый, но недоступный

За  інформацією РИА Рейтинг, за рівнем цін на пальне (серед європейських країн) Україна посідає 4-е місце з 33-х.

Це означає, що ціна бензину в Україні є однією з найнижчих (дешевше тільки в Росії, Білорусі та Казахстані). Останній, до речі, є європейським лідером за дешевизною бензину. У перерахунку на українську гривню, середня ціна Аі-95 в Казахстані становить трохи більше 12 грн/л.

Як зазначено в рейтингу, середня ціна бензину в Україні – майже 23 з половиною грн/л. Але куди цікавіше не вартість пального, а його доступність для населення. Так, наприклад, у Нідерландах продається найдорожчий бензин – без малого 1,6 євро за літр. При цьому середньостатистичний житель може придбати на одну зарплату 1837 літрів.

Щодо України, як стверджують автори рейтингу, середньої зарплати українця вистачає щонайбільше на 186 літрів! Якщо озброїтися калькулятором, виходить, що дослідники виходили з цифри в ~4370 грн на місяць. Хоча офіційно такі дані актуальні для січня 2016 року. За інформацією Держстату, у грудні 2016 року середня зарплата в Україні зросла до 6475 грн.

Утім, якщо навіть перерахувати і взяти за основу середню вартість бензину А-95 в Україні в 24,5 гривні (станом на 7 січня 2017 року), картина нехай і краща, але не набагато: 264 літри на місяць. А це все одно найгірший показник у Європі.