X

В Україні обвалилася ціна на паливо: причини та аналітика місяця

В след за падением цены на доллар и евро, в Украине начала опускаться цена на топливо. Вот уже третий день в стране дешевеет бензин и ДТ, однако стоимость газа по-прежнему движется вверх

Ціна на паливо в Україні постійно коливається і це залежить від безлічі факторів, таких як вартість нафти на світових ринках, відношення гривні до долара та євро тощо. Однак є ще один чинник, який, по суті, можна вважати ключовим – маржа АЗС або просто націнка. Саме від того, скільки станції заробляють на реалізованому літрі палива, і залежить вартість заправки автомобіля для жителя країни.

У ситуацію на ринку палива в Україні втрутився президент Зеленський. Володимир Олександрович закликав великих гравців цієї сфери зменшити базову ціну палива, адже цифри, які доступні завдяки системам лояльності АЗС, і ті цифри, які виводяться на електронне табло – значно відрізняються. Глава держави помітив, що зміцнення гривні має позначитися і на паливі.

Як ринок відреагував на звернення і як змінилася ціна

Вартість бензину і дизеля в Україні почала опускатися ще на початку грудня. Так, за перші 3 тижні, ціна на паливо в країні знизилася в середньому на 25 копійок за літр. Говорячи про прохання президента, воно й справді вплинуло на ринок: з 24 грудня ціна різко пішла на спад. Тільки за останні 3 дні бензин і ДП подешевшали більше ніж на гривню за літр і, схоже, це ще не межа. Однак не можна того самого сказати про автомобільний газ. Ще на початку листопада пропан-бутанова суміш коштувала в середньому 11,5 гривні за літр, але починаючи з 25 листопада і аж до сьогоднішнього дня графік стрімко рухається вгору і вже подолав позначку в 12,5 гривні.

Динаміка зміни цін на паливо за даними Мінфіну

Динаміка зміни ціни на газ за даними Мінфіну

Середня ціна на паливо по областях України

  • Бензин А-95 преміум – 28,52 гривні
  • Бензин А-95 – 27,40 гривні
  • Бензин А-92 – 26,37 гривні
  • Дизельне паливо – 26,87 гривні
  • Газ авто­мобільний – 12,67 гривні

Читайте також:
Червона ікра та мандарини на Новий Рік, а ЗНИЖКИ на АЗК БРСМ-Нафта ТУТ І ЗАРАЗ!