X

Безпека дітей в автомобілі: необхідність встановлення автокрісел та актуальні штрафи

Наприкінці осені 2019 року в Україні набув чинності закон щодо перевезення дітей в автомобілі. Закон встановлює адміністративну відповідальність за перевезення дитини в авто без спеціально призначених для цього автокрісел. По факту, норми перевезення дітей в автомобілі не змінилися, змінилася лише відповідальність за це. 

Нюанси, які необхідно знати про перевезення дітей в авто

В Україні водіям заборонено перевозити дітей зростом до 1 метра 45 сантиметрів або тих, які не досягли 12 років без спеціально обладнаних автокрісел. За порушення даної норми передбачений штраф – 510 гривень за перше порушення та 850 гривень за повторне. Таке нововведення було вимушеним, адже, безпека дітей повинна бути на першому місці. Певні обмеження стосовно дітей діють у багатьох галузях. Наприклад, грати в казино України можна лише повнолітнім гравцям. Це потрібно для того, щоб захистити дітей від ігроманії.

Проте, крім безпечного перевезення дітей у авто, даний закон має багато недоліків і приносить багато незручностей автовласникам. Цікаво, що у законодавчих документах України немає чіткого переліку спеціальних засобів, призначених для безпечного перевезення дітей у автомобілях. Тож кожна людина має право сама вирішувати, чим саме «захищати» свою дитину під час руху: автокріслом, бустером, дитячим адаптером для ременів безпеки. 

Через запровадження даних нововведень деяким сім’ям доведеться замислитись про зміну автомобіля. Якщо сім’я є багатодітною, наприклад, то у звичайному автомобілі не поміститися більше 2-х дітей на задньому сидінні. 

Нові закони в Україні найбільше вплинуть на роботу таксі, автомобілі яких абсолютно не пристосовані для перевезення дітей у автокріслах. Представники служб таксі запевняють, що не зможуть дотримуватися нового закону, адже, купити дитяче автокрісло у кожен автомобіль нереально. В салоні автомобіля необхідно мати кілька різних автокрісел, оскільки вони підбираються під вік і зріст дитини. Возити все одночасно не вийде, адже, багажник потрібен для багажу, а в салоні сидять люди. І взагалі, що робити в ситуації, коли їде сім’я з дітьми різного віку?

Закордонний досвід

У світі давно досліджують безпеку дітей у автомобілі. Більшість проведених краш-тестів показали серйозну схильність до ризику дитини, не зафіксованої в автомобілі на момент зіткнення. 

У ЄС є спеціальні вимоги до автокрісел, в яких перевозяться діти до 12 років. Кожне крісло має відповідний сертифікат безпеки. Крісла, які пройшли сертифікацію, мають спеціальну оранжеву нашивку на бічній частині. Крім цього, іноземний досвід показує, що високі суми штрафів піднімають безпеку перевезення дітей по всій Європі. Наприклад, в Іспанії штраф за перевезення дітей без автокрісла становить 200 євро, а в Естонії – 400 євро.

Україна обрала для себе курс на євроінтеграцію, тому багато законодавчих актів у країні мають коріння в ЄС. В зв’язку з цим логічно було розглянути питання щодо перевезення дітей в автомобілі через призму європейських законів.