X

Понад 100 мільярдів гривень: “Укравтодор” розповів про ремонт у цифрах

Президент України цього року поставив перед “Укравтодором” справді колосальне за своїми обсягами завдання. Адже дорожникам необхідно відновити 4000 км автодоріг державного значення. Таких обсягів не було за всю історію України, а тут настільки масштабний план слід виконати за рік. Однак команда агентства на чолі з Олексієм Кубраковим змогла правильно розподілити обсяги і вже вийшла на фінішну пряму.

Так, на сьогодні дорожники ведуть роботи на 3900 км автодоріг, що становить 90% від плану. Верхній шар асфальто-бетонного покриття вже покладений на 1159,8 км доріг, а до кінця літа він з’явиться на 2000-2500 км. Тобто до середини осені дорожники завершать всі масштабні роботи і їм залишиться тільки нанести розмітку і встановити знаки.

Читайте також:
В Украине будут строить "умные дороги"

Якщо перейти до цифр, то цього року “Укравтодор” уклав договорів на суму 107 млрд гривень, що в рази більше, ніж раніше. Наприклад, за попередні 5 років сума тендерів становила лише 211 млрд гривень.

“Середня економія на торгах за період моєї роботи — 7%, а середня кількість учасників — 3,5. Якщо відсоток економії підвищився, то загальна кількість учасників на тендерах зменшилася. Це логічний наслідок того, що ми почали укрупнювати дорожні тендери і підвищувати вимоги: маленькі компанії перейшли на ринок місцевих доріг, а компаній привидів, тролів і одноденок стало менше. Тобто завдяки підвищеним кваліфікаційним вимогам і типізації тендерної документації нам вдалося підвищити показник економії”, — заявив Кубраков.

Крім того, глава “Укравтодору” поділився планами на майбутнє. Зокрема, наступного року агентство має намір відновити 7000 км автодоріг державного значення. Однак це не межа і цифра може збільшитися, але є ймовірність і її зменшення. Все залежатиме від економічної ситуації в країні.

Також Кубраков зробив акцент на тому, що якщо вони будуть рухатися в заданому напрямку і постійно нарощувати обсяги, то повністю відновити автодороги країни вдасться за 3-4 роки. Паралельно з відновленням доріг, проводитимуться ремонти мостів. Загальний бюджет на найближчі 5 років становить 28,7 млрд гривень.