X

Borgward в черговий раз став банкрутом

Впервые немецкая марка объявила о банкротстве в 1961 году

Німецький бренд Borgward із більше ніж столітньою історією оголосив про банкрутство. За інформацією китайських ЗМІ, відповідну заяву подано до суду Пекіна. Офіційно про ліквідацію компанії Borgward Auto буде оголошено на початку липня 2022 року.

Це вже друга процедура банкрутства в історії бренду. Вперше Borgward була оголошена банкрутом в 1961 році. А почалася історія бренду в 1905-му із заснування двох окремих компаній — Hansa Automobilgesellschaft в Варелі і NAMAG в Бремені. У 1914 році ці два підприємства об’єдналися в компанію  Hansa-Lloyd-Werke AG.

Наприкінці 20-х років минулого століття фірма перейшла під контроль Карла Боргварда, на той момент власника успішного бізнесу Goliath-Blitzkarren. Відтоді і почався розвиток автомобільного напрямку. Першим автомобілем з шильдиком Borgward став триколісний вантажний візок Blitzkarren, побудований на базі мотоцикла.

Після низки злетів і падінь компанія збанкрутувала, але в 2008 році онук Карла Боргварда, Крістіан Боргвард разом зі своїм партнером Карлхайнцем Л. Кнессом зареєстрував Borgward AG в Швейцарії.

У 2014 році компанію придбала китайська Foton Motor Group. Сума угоди становила 5 мільйонів євро. Перша модель відродженого бренду — кросовер Borgward BX7 — вийшла на ринок у 2016 році і спочатку була успішною. Продаж моделі досягав 6000 одиниць на місяць, але так тривало недовго.

Наступні дві моделі зазнали невдачі і в 2019 році група Foton продала 67% акцій Borgward Auto китайської компанії UCAR, що спеціалізується на оренді автомобілів, таксі та автокредитуванні. Під крилом нового власника і вийшла остання модель бренду Borgward — бюджетний компактний кросовер BX3.

Читайте також:
Российские банки перестали выдавать автокредиты

У “ковідному” 2020 році компанії вдалося продати всього 8760 автомобілів, тоді як в 2019-му — 54 500 од. Падіння продажу становило 87%, що і стало причиною банкрутства.