X

Bosch знайшов спосіб перемогти глобальний дефіцит напівпровідників

Компания начала строительство огромного завода

Автомобільна галузь наразі переживає глобальний дефіцит напівпровідників. Це призводить до того, що підприємства скорочують випуск продукції, а деякі і зовсім простоюють. Звісно, такий стан справ позначається на прибутку компаній. І, щоб не зазнавати колосальних втрат, вони піднімають ціни на нові машини.

Більшість виробників пояснюють ситуацію, що склалася тим, що заводи, які спеціалізуються на випуску різних мікрочипів, простоювали через обмеження пов’язані з пандемією. Однак компанія Bosch, яка є найбільшим постачальником напівпровідників в автомобільній галузі, запевняє, що це не так. За словами члена правління компанії Гаральда Крегера, всьому виною застарілий ланцюжок поставок.

Крегер наголосив, що з кожним роком автомобілі стають розумнішими, а системи складнішими. В результаті навантаження на ланцюжок зростає. Якщо, наприклад, для машин з ДВЗ потрібно напівпровідників на суму 80 доларів, то для електрокарів їх потрібно не менше ніж на 550 доларів, тобто майже всемеро більше. До того ж на виробництво деяких чипів необхідно не менше півроку, тому вимагати від компаній надати їх протягом тижня нерозумно.

Читайте також:
Hyundai скорочує виробництво автомобілів

Щоб деталі сходили з конвеєра без перебоїв, заводи-виробники повинні дізнаватися про потребу в них набагато раніше, а не за кілька місяців до виходу моделі на ринок. Утім, це було очікувано, що попит на мікрочипи злетить у кілька разів. Однак у Bosch не думали, що це відбудеться так швидко. Ще кілька років тому вони почали проектувати новий завод із виробництва напівпровідників вартістю 1 мільярд євро, а минулого тижня розпочали його будівництво. Запустити підприємство в роботу мають намір максимально швидко, оскільки попит в глобальному ланцюжку поставок напівпровідників обов’язково зросте.