X

Покинуті автомобілі в зоні відчуження: як виглядає Фукусіма сьогодні

Аварія на АЕС «Фукусіма-1», спричинена сильним землетрусом, сталася майже 12 років тому. Вона стала найбільшою після вибуху на Чорнобильській АЕС. Територію у 20 км від епіцентру аварії визнали зоною відчуження. З неї евакуювали лише людей, а решту покинули. У тому числі й автомобілі.

На Youtube-каналі «Exploring the Unbeaten Path» опублікували відео, в якому показали скільки і яких машин знаходиться на закритій території. Більшість автомобілів у Фукусімі належить японським виробникам. Є серед них як масові моделі, так і справжні раритети. Серед них Honda S2000, Nissan Skyline та Porsche 911 Carrera 964.

Деякі автомобілі так і залишилися стояти на парковках, у дворах та біля будинків своїх власників. А частину перемістили на спеціальні майданчики для очищення радіації, яку так і не провели. Всі машини вкриті пилом і брудом, а деякі взагалі – шаром зеленої плісняви. Багато автомобілів поросли травою. Серед таких сріблястий Mitsubishi Lancer Evo VII, який просто поглинула рослинність.

Втім, багато автомобілів ще цілком придатні до експлуатації. Проте вивозити їх із зони відчуження заборонено. Адже рівень вихідного від них випромінювання досі досить високий. Дозиметри показують від 0,45 до 5 мікрозівертів.

Читайте також:
7.0-літровий Ford Mustang простояв 40 років у сараї: ось це знахідка (фото)