X

Через застосунок Дія і на 30% дешевше — президент розповів про нове розмитнення

Модернизированный алгоритм позволит исключить взяточничество и сделает растаможку доступнее

В Україні близько трьох років намагаються домогтися зниження ставок на розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Було висунуто чимало пропозицій, які у вигляді законопроектів дійшли до Верховної Ради, але так і не були внесені до порядку денного. Власники так званих євроблях спільно з організацією “Авто Євро Сила” неодноразово виходили на мітинги та акції протестів, але питання досі перебуває в підвішеному стані.

У ситуацію втрутився президент України Володимир Зеленський. Під час засідання Національної ради реформ він порушив питання щодо розробки досконалої моделі розмитнення авто. Адже щорічно в країну ввозять близько 500 000 транспортних засобів. Проблема полягає не тільки у високій вартості розмитнення, а й у корупції, що процвітає в митній сфері. За підрахунками чиновників, в результаті різних маніпуляцій з вартістю машин в кишенях хабарників осідає приблизно 150 мільйонів доларів. При цьому втрати бюджету становлять щонайменше 300-400 млн доларів.

Щоб уникнути шахрайства і надалі зменшити вартість розмитнення, уряд вирішив розробити нову автоматизовану прозору формулу, яка допоможе розраховувати вартість автомобіля за уніфікованими критеріями. Причому зробити це можна буде самостійно через застосунок Дія (або веб-версію сервісу). Щодо вартості процедури, прогнозується падіння до 30%. Щоправда, воно буде поступовим. Впровадження цієї моделі розмитнення займе близько п’яти років.

Читайте також:
Верховная Рада поддержала законопроект о льготной растаможке «евроблях»