X

Що робити, якщо вибух на ЗАЕС застав вас в автомобілі: інструкція

Президент України Володимир Зеленський та керівник ГУР МО Кирило Буданов оголосили про те, що російські окупанти можуть вчинити теракт на Запорізькій атомній електростанції, оскільки провели додаткове її мінування. Аварія не обов’язково призведе до викиду радіоактивних речовин у повітря, але відкидати таку можливість не можна.

У разі ядерного вибуху, потрібно оперативно пройти у найближче укриття. Якщо такого немає у кроковій доступності, то вибрати максимально ізольовану кімнату у квартирі чи будинку та знаходитись в ній. При цьому закривши всі вікна та двері, щоб не надходило повітря. Але вибух може застати вас і під час руху в автомобілі, а також дорогою додому або на роботу. Що робити у такому разі?

Якщо ви опинилися недалеко від місця вибуху, слід дотримуватися таких правил:

  • побачивши спалах, відведіть від нього погляд, щоб не обпалити рогівку ока;
  • зупиніть автомобіль на безпечній частині дороги;
  • закрийте всі вікна та люки, а також перекрийте повітропроводи;
  • закрийте голову руками і нахилиться до колін;
  • по можливості, одягніть навушники, щоб уникнути баротравми;
  • рот і ніс прикрийте маскою, хусткою або одягом, щоб не допустити потрапляння радіонуклідів до організму.

Перечекавши вибух, негайно вирушайте до найближчого укриття. Якщо спеціально обладнаного немає близько, то підійде підвал, підземний паркінг та інші приміщення з мінімальною кількістю вікон та дверей. У пошуках притулку їхати треба у протилежному напрямку від вибуху.

Що робити, якщо ви почули повідомлення про вибух на ЗАЕС по дорозі додому чи на роботу?

Якщо ви почули повідомлення про вибух по радіо або вуличних системах сповіщення, то слід дотримуватись тієї ж інструкції – пройти у найближче укриття й перечекати, поки не осяде радіаційний пил (не менше 24 годин). Відразу сідати в автомобіль і намагатися виїхати в безпечніший регіон не варто. Так як машина не герметична, та й складно визначити напрямок вітру, який розноситиме радіоактивний пил.

Читайте також:
Рятувальники показали свої дії на випадок надзвичайної ситуації на Київській ГЕС

Також не варто забувати, що в такій ситуації обов’язково розпочнеться паніка і можна потрапити у затор. Знаходитись в машині при температурі +30 градусів із закритими вікнами та непрацюючим кондиціонером довго не вийде. Тому краще залишатися в приміщенні до особливих розпоряджень влади, а потім, в разі потреби, виїжджати заздалегідь обумовленими маршрутами.