X

Що потрібно знати про керування електромобілем взимку

Быстрая езда в мороз может помочь увеличить запас хода

2022 рік став рекордним для українського ринку електромобілів. За даними Інституту досліджень авторинку, минулого року в Україні зареєстровано 22,5 тисячі автомобілів на електротязі. Їхнім власникам буде корисно знати деякі маловідомі факти про особливості користування «батарейними» транспортними засобами у морозні зимові місяці.

Взимку перед поїздкою необхідно прогріти електромобіль

Літій-іонні батареї електромобілів найкраще працюють за температури від +15 до +27°C. При зниженні нижче 4°C хімічні реакції уповільнюються. В результаті батарея виробляє менше струму. Уникнути такого уповільнення дозволить прогрів автомобіля при мінусових температурах.

Низькі температури впливають на запас ходу електромобілів

За даними Американської автомобільної асоціації (ААА), при зниженні температур до -6°C та використанні систем опалення, вентиляції та кондиціювання середній запас ходу електромобіля зменшується на 41%. Результати Норвезької автомобільної асоціації дещо відрізняються від ААА. У ході своїх досліджень норвезькі експерти з’ясували, що втрати запасу ходу в суворих умовах становлять 18%. Але при цьому у жодному з 20 автомобілів, які брали участь у тестах, перед виїздом не прогрівали салон чи батарею.

За даними компанії Geotab, яка займається транспортними технологіями та обробкою даних, ідеальна температура для експлуатації електромобіля — +20°C. Але за такої температури для максимального запас ходу їхати необхідно зі швидкістю 47 км/год. У мороз максимальним пробігом між підзарядками буде, якщо їхати на швидкості 60 км/год та включати обігрів ненадовго.

Електромобілі — чудовий вибір для їзди снігом

Електромобілі добре підходять для їзди снігом. Головне правильно обрати модель. Справа в тому, що на момент виїзду вони вже прогріті. А це означає, що вам не доведеться турбуватися про розмороження салону чи лобового скла. Також не варто забувати про викиди вуглекислого газу, який енергійно виробляють під час прогріву «паливні» моделі. Електромобілі цим не грішать.

Кращі електромобілі для їзди снігом — повнопривідні кросовери та позашляховики

На думку експертів, найкращий електромобіль для їзди по снігу — повнопривідний кросовер, зокрема, Tesla Model Y. Він відрізняється покращеними тепловими характеристиками, кондиціюванням салону та ефективнішим наддувом. Також, як варіант, можна розглянути кросовери Rivian R1S, Volkswagen ID.4, Hyundai Ioniq 5 або Tesla Model X.

У холодну пору року заряджання батареї займає більше часу

Як показали тести Норвезької автомобільної асоціації, в холодну пору року батареї електромобілів поповнюються повільніше. Навіть якщо перед початком заряджання акумулятор був прогрітий. Також варто пам’ятати, що в морозну погоду доведеться зупинятися частіше для підзарядки. Це потрібно враховувати, плануючи маршрут.

Електромобіль має бути з тепловим насосом

Електромобілі з тепловим насосом, такі як Tesla Model Y, BMW i4 та Kia e-Niro 2 Long Range, найкраще підходять для зими. Оскільки тепловий насос дозволяє використовувати систему опалення салону без суттєвого впливу на запас ходу.

Читайте також:
Виробництво акумуляторів для електромобілів у Європі виходить на новий рівень

Не встановлюйте домашній зарядний пристрій на відкритому повітрі

Зважаючи на те, що зими у нас досить холодні, зарядні пристрої для електромобілів необхідно встановлювати у гаражі. Також у морозні місяці потрібно стежити, щоб заряд батареї не опускався нижче 20% ємності.

Еко-режим — розумне рішення взимку

Деякі моделі електромобілів мають економічний режим керування. При переході в цей режим знижується споживання енергії та збільшується запас ходу. Окрім того, еко-режим дозволяє більш плавно набирати швидкість, що допомагає при їзді по снігу або обмерзлій дорозі.