X

Hyundai представила ідеальний для українських доріг електромобіль

Просто уметь ездить сегодня автомобилю недостаточно. Компания Hyundai представила на выставке CES 2019 инновационную концепцию шагающего спасательного автомобиля.

Уявіть, якби рятувальний транспорт міг не просто вивозити людей із зони стихійного лиха, а й умів би переступати через уламки будівель і порід, долаючи найскладніші перешкоди. Саме таку концепцію нового виду крокуючого автомобіля придумав південнокорейський автовиробник Hyundai.

Свій прототип він назвав універсальним засобом пересування Elevate, створивши для нього шарнірні ноги на колесах. За задумом розробника, такий транспорт буде здатний долати круті підйоми і з’їзди, переступати перешкоди або тріщини в землі, прогинатися під дахами будівель, що обвалилися, і їздити по дорогах загального користування, як традиційне авто.

“Коли відбувається цунамі або землетрус, сучасні рятувальні машини можуть доїхати тільки до того місця, де немає уламків або провалів у землі. В результаті рятувальникам доводиться залишати транспорт, і йти шукати людей пішки. А ось Elevate зможе доїхати до самого місця події, підіймаючись і переступаючи через уламки будівель”, – пояснив Джон Су, віце-президент компанії Hyundai.

Читайте також:
T-Rex - спасательный автомобиль с дистанционным управлением

Такі здібності крокуючий Elevate отримає завдяки оснащенню кожної його “ноги” окремим приводом, підвіскою, а також п’ятьма можливими положеннями згинання “суглобів”. Ці “суглоби” дозволять нозі згинатися в будь-який бік і крутитися навколо своєї осі.

Таким чином, універсальний засіб пересування буде здатний рухатися в глибокому снігу, перескакувати з каменя на камінь або переступати провали в землі до півтора метра в поперечнику.

Читайте також:
Необычные аварийно-спасательные автомобили на RETTmobil 2018

На звичайній же дорозі “ноги” втягуватимуться в автомобіль, і Elevate зможе пересуватися, як традиційний колісний транспорт.

Зрозуміло, Elevate задумано як стовідсотковий електричний безпілотник, що живиться 66-кіловатнним акумулятором. До того ж, його дизайн, конструкція і призначення можуть бути змінені. За словами представників Hyundai, фактично, головною розробкою в Elevate є його модульне крокуюче шасі, здатне брати на себе різні типи кузовів.

“Люди з обмеженими можливостями зможуть модифікувати шасі Elevate під себе, пристосовувавши його для індивідуальних потреб. Наприклад, такий транспорт буде здатний підвезти їх прямо до дверей будинку, створивши зручний пандус для інвалідного візка”, – розповідає Джон Су.

Читайте також:
Необычный внедорожник для спецназа из зоны АТО (фотофакт)

Першу, поки що зменшену, концепцію універсального транспортного засобу компанія Hyundai продемонструвала сьогодні, 8 січня, на виставці інновацій CES 2019.