X

Китайська Тесла – кросовер Beta стане конкурентом Tesla Model X

Китайская Тесла представляет собой электрический кроссовер Beta от недавно созданной компании Xiaopeng Motors (Xpeng). Разработчики электромобиля уверены, что он способен создать конкуренцию Tesla Model X

Китайські електромобілі викликають інтерес у багатьох. Насамперед, він обґрунтований потенційно невисокою ціною, але причина не тільки в цьому. Дедалі більше китайських компаній анонсують електрокари зі значним запасом ходу без підзарядки. До речі, сьогодні в Піднебесній зосереджена найбільша кількість виробників електричного транспорту – від велосипедів до електробусів.

Xiaopeng Motors – зовсім молода компанія, заснована в 2015 році. Але це не заважає їй дивувати. Вчора китайська марка презентувала прототип електричного кросовера, який отримав ім’я Beta і вражає яскравою зовнішністю і багатством оснащення.

До речі, під час створення прототипу китайці використовували платформу Lexus NX. Незважаючи на це, китайський конкурент «Тесли» вийшов самобутнім автомобілем, а не черговим китайським клоном.

Щодо інтер’єру, «китайська Тесла» зсередини багато в чому нагадує кросовер Model X. Явного копіювання можна і не помітити, але стилістика – ідентична. Як і американський електро-кросовер, модель Xpeng Beta оснащена електронною панеллю приладів і значним тачскріном на центральній консолі.

За словами китайців, більшістю функцій автомобіля водій зможе керувати за допомогою смартфона. Так, наприклад, передбачено дистанційну активацію клімат-контролю, відмикання і замикання дверцят на будь-якій відстані і навіть функцію паркування.

Китайці з Xiaopeng Motors не розкривають усіх подробиць про технічну начинку, але обіцяють запас ходу на рівні 300 км. Причому це стосується базової версії електричного кросовера. Також відомо, що компанія з Піднебесної планує продавати новинку з переднім і повним приводом.

Старт продажу серійного Xpeng Beta заплановано на 2017 рік. Як обіцяють творці, товарна модель кросовера буде майже точнісінько повторювати дизайн концепту.

Треба сказати, що Xiaopeng Motors це не просто черговий стартап із туманним майбутнім, а серйозна контора з мільйонними інвестиціями. Достатньо знати, що в штаті співробітників китайського бренда значаться колишні фахівці з BMW, Ford, Lamborghini, Huawei тощо.