X

Літаюче таксі Airbus: як це працює (відео)

Одно из подразделений компании Airbus, которое занимается разработкой летающего такси под названием Vahaha, представило первый видеоролик о своей разработке. В нем показано, как пассажиры смогут взаимодействовать c беспилотным воздушным такси.

Airbus раніше вже заявляв, що незабаром випустить літаюче таксі. Проект під назвою Airbus Vahaha є одномісним дроном, який завдяки поворотним пропелерам зможе здійснювати вертикальний зліт і посадку.

За задумом творців, Vahaha самостійно визначатиме інші літаючі об’єкти, а також уникнутиме зіткнень з ними.

На відеоролику видно, що спочатку клієнт викликає безпілотне таксі через додаток на смартфоні і задає кінцевий пункт маршруту. Через кілька секунд дрон приземляється на найближчу до пасажира спеціальну “парковку”.

Такі майданчики для приземлення можуть розташовуватися по всьому місту, зокрема і на дахах будівель. Перед вильотом із “парковки” електроніка автоматично проводить діагностику всіх систем літального апарату і прокладає маршрут з урахуванням повітряного трафіку.

Додаткових технічних подробиць про проект Vahaha поки невідомо, але розробники мають намір провести випробування першого прототипу вже до кінця цього року.

Раніше з’являлася інформація про подібний одномісний безпілотник китайскої компанії EHang. Розробники обіцяли, що вже влітку 2017 року запустять літаюче таксі в Дубаї. Сам апарат буде масою 250 кг і при цьому зможе перевозити вантажі вагою до 100 кг. Живитися він буде від електричної силової установки, а запас польоту становитиме близько 50 км або приблизно 23 хвилини.