X

Volvo Concept 40.1 та Concept 40.2: на шляху до досконалості

В дизайн-центре Volvo прошла презентация экспериментальных Volvo Concept 40.1 и Concept 40.2 – прообразов компактного 40-го семейства.

Презентація експериментальних моделей Volvo Concept 40.1 та Concept 40.2.

Шведська компанія в останні роки не перестає дивувати яскравими та самобутніми проектами. Згідно з глобальним планом розвитку в найближчі кілька років покупцям буде представлено широку гаму моделей 60-ї та 40-ї серії. Про те, в якому напрямку розвиватимуться технології та дизайн преміального скандинавського бренду, розповіли на презентації в Гетеборзі топ-менеджери компанії на чолі з її керівником Хаканом Самуельссоном.

Компанія Volvo готує нове компактне сімейство

У своєму виступі Хакан Самуельссон наголосив, що минулий рік став для Volvo дуже плідним. Кількість проданих автомобілів укотре стала рекордною, перевищивши знакову позначку в півмільйона екземплярів, а прибуток порівняно з попереднім роком зріс утричі! Президент Volvo відзначив також популярність нової генерації позашляховика XC90, який вже замовили понад 100 тисяч покупців у всьому світі.

У планах компанії розширити асортимент і запропонувати клієнтам одинадцять моделей трьох сімейств – компактного (40), середньорозмірного (60) і флагманського (90). Цікаво, що крім кросовера XC90, седана S90 й універсалу V90 у лінійці з’явиться версія Cross Country. Аналогічний вигляд матиме і серія 60. А ось в 40-й серії седана не буде – замість нього випустять хетчбек.

У планах компанії Volvo розширити асортимент і запропонувати клієнтам одинадцять моделей трьох сімейств – компактного (40), середньорозмірного (60) і флагманського (90).

Для створення компактних моделей у Volvo розробили абсолютно нову модульну платформу CMA (Compact Modular Architecture). За словами представників компанії, у цьому процесі брали активну участь не лише шведські, а й китайські фахівці з материнського холдингу Geely, що дасть змогу використовувати платформу для обох брендів.

Головною особливістю CMA можна назвати її універсальність, що забезпечує широкий простір під час проектування автомобілів. Причому основною перевагою CMA є можливість створювати машини з традиційними двигунами внутрішнього згоряння, з гібридними силовими агрегатами або повноцінні електромобілі.

Такі різні Prada…

Детальніше про зовнішній вигляд майбутніх хетчбеків V40 і кросоверів XC40 розповів шеф-дизайнер компанії Томас Інгельнат, який презентував концепти 40.1 і 40.2. Для презентації він використовував… шість пар чоловічого взуття різного розміру від Prada, які символізували різні серії моделей Volvo.

Для початку Томас продемонстрував три пари строгих лакованих туфель, які відрізнялися лише розмірами – так було з моделями Volvo раніше. Потім він представив нинішню концепцію. В такій трійці перша пара мала вигляд аналогічний попередній – шикарні лаковані туфлі, які символізують флагманське сімейство 90. Потім нашим поглядам відкрилися замшеві туфлі – не такі строгі, але не менш елегантні.

Саме таке взуття, на думку шеф-дизайнера Volvo, щонайповніше виражає стиль власників нової 60-ї серії, яка з’явиться в найближчі два роки.

А от третя пара виявилася білими стильними дербі на товстій підошві. Цей тип взуття годиться як для офісу, так і для різних неформальних заходів.

«Як у кожній родині будь-яка людина індивідуальна, так і кожен автомобіль у нашому модельному ряду має свої особливі якості та характеристики. Платформа CMA дала нам змогу створити щось особливе, наділивши концепт-кари духом молодості. Вони заряджені енергією і мають привабливий стиль, тому помітно виділяються на тлі інших машин», — зазначив Томас Інгенлат.

Volvo Concept 40.1

Volvo Concept 40.1

Експериментальний Volvo Concept 40.1 дає можливість уявити, який вигляд матиме компактний кросовер, якого так не вистачає в сучасній модельній гаммі компанії. На мій погляд, його дизайн набагато більш цілісний і закінчений. Особливо чудовий вигляд має трендова двоколірна комбінація темного даху і світлого корпусу.

Volvo Concept 40.2

Volvo Concept 40.2

позашляхового» седана S60 Cross Country має збільшений кліренс і захисний пластиковий обвіс. За своїм дизайном вона нагадує Volvo 345 з 80-х і Volvo 440 із 90-х. Однак у процесі спілкування Томас Інгенлат неодноразово наголошував, що не варто буквально сприймати побачене. Представлені концепти – це поки що лише перші кроки на шляху до створення майбутнього образу сімейства.

Одна платформа, різні силові агрегати

Окрім дизайнерських концептів шведи презентували два силових агрегати. Перший – гібрид T5 Twin Engine. Він має у своєму складі електромотор і 3-циліндровий 1,5-літровий бензиновий двигун із турбонаддувом. Реалізувати потенціал силового агрегату допомагає 7-ступінчаста роботизована коробка передач з двома зчепленнями. Сумарна потужність силового модуля досягає 300 к. с.

Силова установка Volvo T5 Twin Engine складається з електромотора і 3-циліндрового 1,5-літрового бензинового двигуна з турбонаддувом.

Друга конструкція представляє собою електричну платформу з великою Т-подібною батареєю, розташованою між осями в центральному тунелі і під сидіннями другого ряду. Очікується, що запас ходу електромобіля становитиме близько 350 км.

Платформа СМА спроектована з урахуванням використання різних типів силових агрегатів. На електромобілі її оснастили великою Т-подібною батареєю, розташованою між осями в центральному тунелі і під сидіннями другого ряду.

Volvo продасть мільйон електромобілів

Завдяки великій кількості передових технологій нова генерація 40-ї серії має на меті привернути до бренду увагу молодих покупців. У планах компанії до 2025 року довести продаж «зелених» версій до мільйона екземплярів на рік. Крім того, в серійних моделях 40-ї серії використовуватимуть звичайні 4-циліндрові 2-літрові турбодвигуни, що працюють на бензині або дизельному паливі.