X

Дитяча безпека в сучасному автомобілі

Subaru Forester – дуже відомий автомобіль японського виробника, який користується попитом серед українських водіїв. Його сміливо можна відносити до типу «сімейний автомобіль». І це одна з багатьох характеристик цієї моделі. Говорячи про конфігурацію транспортного засобу, як «сімейний автомобіль», звичайно важливо знати та розуміти, що він оптимально адаптований під усіх членів родини. Насамперед, ми в цьому питанні, виокремлюємо особливу частину родини – це діти. Ми звикли розглядати системи безпеки автомобіля в цілому. Але сьогодні, ми хочемо зупинитися на безпеці дитини, саме в цій моделі.

Щоб бути максимально об’єктивними, за основу ми взяли інформацію, яку надає європейська організація Euro NCAP. Ця інституція здійснює незалежне тестування транспортних засобів, на предмет безпеки. Й відповідно до методології цієї організації, відбувається  оцінювання безпеки автомобіля. На сьогоднішній день, завдяки методології, яка постійно удосконалюється, оцінюється безпека не тільки водія, а, й дорослого та маленького пасажира.  Саме безпека останнього, в цій статті, нас цікавить більш всього.

Останнє покоління Subaru Forester, на Euro NCAR пройшло випробування в 2019 році. Буде справедливо зауважити, що ця модель отримала, за результатами тестування, найвищу оцінку у вигляді 5-ти зірок. Безумовно, ця дуже висока оцінка була «здобута» завдяки надсучасним системам безпеки, які притаманні японському автовиробнику. Но при цьому, зазначимо, що це було можливо, не в останню чергу, завдяки гарним показникам в опції «Безпека дитини».

Щоб визначити ступінь безпеки дитини в цій моделі були проведені 45 різних тестів, серед яких: ударні випробування, зручність встановлення автокрісла та ін. За результатами цих тестів маємо наступний показник – дитина захищена на 91%. Для порівняння, захист водія або дорослого пасажира забезпечений на 97%. Певна різниця в цих показниках зумовлена фізіологічною специфікою дитячого організму. Й відповідно, можливість цього організму витримувати велике навантаження. Що в черговий раз підкреслює необхідність батьків відноситися дуже відповідально до безпеки свої дітей.

А безпека дитини в транспортному засобі можлива тільки, тільки та тільки, за наявності «спеціального утримуючого засобу», більш відомого за назвою «дитяче автокрісло». Повернімося до тестування автомобіля. В ударних тестуваннях («краш-тест») використовувалися манекени з антропометрію 6 та 10 річної дитини. Для манекена, антропометрія якого відповідає 6-ти річної дитини, автовиробник обрав автокрісло BritaxRomer KidFix XP.

Тандем двох відомих виробників – Subaru (в автомобільній промисловості) та BritaxRomer (в галузі дитячої безпеки), забезпечив максимальний захист манекена при проведенні фронтальних та бічних зіткненнях. Були отримані 24 бали з 24 можливих.

Ударні випробування за участю більш маленьких манекенів, тобто для більш молодшого віку, не проводилися. Натомість, були проведені тести на можливість встановлення автокрісел (кріплення iSize, IsoFix)  на передньому (пасажирському сидінні) та на усіх сидіннях заднього ряду. Відповідно до цих тестів також були отримані гарні оцінки – 9 балів з 13 можливих. Окремо перевірялась зручність встановлення автокрісел різних вікових груп. Серед цих крісел, загальна кількість яких становила 12 одиниць, були представлені автокрісла з різними типами кріплень (iSize, IsoFix, Штатний ремінь). Також були визначенні оптимальні та можливі місця в автомобілі, для встановлення цих 12 одиниць автокрісел. В підсумку маємо – 12 з можливих 12 балів.

Як ми бачимо, виходячи з об’єктивних показників, цей сімейний автомобіль  є максимально безпечним для усіх членів родини. Маючи відповідні можливості, ми вирішили провести свій, так би мовити, практичний тест. Звісно, ударні випробування виключаються. Тому, ми хочемо поглянути на те, як поєднується ця модель та автокрісло, в практичній, повсякденній експлуатації. Щоб не використовувати бутафорні автокрісла, ми беремо два справжніх автокрісла від виробника BritaxRomer. Чому саме їх? Ну тому, що автокрісло від цього виробника тестувалася на Euro NCAP разом з цією моделлю автомобіля.

Які ми зробили висновки?

1.Салон автомобіля не просто просторий, а дуже просторий. Багато світла та повітря. Таким він залишається, навіть коли на задніх сидіннях встановленні два автокрісла. Що не завжди зустрінеш в інших автомобілях.

2. Коли два автокрісла встановленні, відповідно, за водійським сидінням та за пасажирським, то за великим бажанням, між цими автокріслами, може сісти доросла людина. Інколи, це дуже необхідно. 

3. Відстань між заднім рядом сидінь та передніми – достатньо велика. Що дозволяє дуже легко, дорослій (габаритній) людині встановлювати автокрісло в автомобіль. Така можливість існує далеко не в кожному авто.

4. З тієї же причини, тобто, дуже серйозна відстань між рядами сидінь, можете бути впевненні, що дитина в брудному взутті ну ніяк не дістане до спинки переднього сидіння. Чим залишає його в чистоті.

5. Повернімося до встановлення автокрісла. На задньому сидінні, за водієм та пасажиром, розташовані точки кріплення iSize, IsoFix . Кут цих кріплень (анкери) дуже зручний для кріплення автокрісел BritaxRomer (незалежно від вікової групи).

6. Є можливість встановити автокрісло, яке фіксується штатним ременем безпеки (наприклад: BritaxRomer King II LS) , на задньому ряду посередині. Що дозволяє двом дорослим людям сидіти спокійно з лівої та правої сторони.

7. В дуже виняткових ситуаціях, коли це дійсно дуже потрібно, можливо встановити автокрісло групи №0+ та №2/3 на передньому (пасажирському) сидінні. За певних умов. Вимкнути фронтальну подушку безпеки та кріплення автокрісла здійснюється штатним ременем безпеки. Це не заборонено діючими ПДР України. Але не безпечно.

8. Коли, за різних обставин, автокрісло не використовується, воно дуже легко, незалежно від його габаритів, розміщається в багажнику цієї моделі. Також в багажнику, знаходиться, на зручній висоті точка кріплення Top Tehter (якірний ремінь). Ця точка використовується при кріпленні iSize.

Існує багато дрібних нюансів, які зустрічаються в повсякденному житті. Звертайте на них увагу, особливо, коли купуєте авто або автокрісло для своїх дітей. Бажаємо, щоб Ви завжди залишалися в безпеці.