X

До 800 гривень: в Україні мають намір посилити штрафи для пішоходів

В Україні пішоходи продовжують ігнорувати ПДР, тим самим провокуючи створення аварійних ситуацій. Найчастіше негативний приклад дітям подають дорослі пішоходи. За статистикою Патрульної поліції, у 2022 році у ДТП загинуло або травмувалося 2625 дітей віком 5-14 років та молоді віком 15-29 років.

Щоб виправити ситуацію та знизити рівень смертності дітей у ДТП, у Верховній Раді зареєстрували новий законопроект №9289 «Про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за притягнення дітей до порушення правил дорожнього руху». Документ передбачає внесення змін до ст. 127 КУпАП.

«Дитяча поведінка на дорозі формується під впливом батьків, родичів та інших оточуючих
осіб. Порушення ПДР дорослими стає прикладом для дітей та стимулює їх надходити аналогічним чином. Законопроект покликаний стимулювати дорослих привчати дітей до дотримання ПДР», – йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також:
З 1 травня набула чинності нова редакція ПДР: що змінилося

Ініціатори законопроекту пропонують встановити штраф за порушення ПДР для пішоходів на рівні 850 гривень або 20-40 годин громадських робіт. На цей час документ передано на розгляд до профільних комітетів. Для того, щоб він набув чинності, його мають підтримати депутати та підписати президент.