X

DTM: Найвидовищніша гонка сезону в Ассені

До 11-ої гонки сезону найцікавішим в німецькій кузовній серії DTM були саме автомобілі. Цього разу гонщики були особливо налаштовані на боротьбу.

Як неодноразово до цього, старт виявився багатим на сутички. Знову очолював заїзд зі старту Ліам Ловсон на Ferrari 488 GT3 Evo, коли втримав від старту пілотів BMW, Mercedes-AMG та  Lamborghini – Марко Віттмана, Максиміліана Ґьотца та Мірко Бортолотті відповідно. Не поділили ж траєкторію між собою два пілоти на  Mercedes-AMG GT3 Evo – Венсан Абріл та Даніель Хункаделья. Іспанець запаркував свій автомобіль на виїзді з піт-лейну. Насправді, сама процедура старту викликала критику з боку Хункадельї на поул-сіттера Лоусона, який досить щільно згрупував пелетон під час процедури старту ходом. Численні зіткнення призвели до виїзду автомобіля безпеки для усунення уламків, а гонку достроково завершили вже згаданий Абріл та Арджун Маіні. Решта Mercedes-ів продовжила заїзд.

На рестарті активізувався Бортолотті. Італієць взагалі мав більше уваги, ніж його молодші колеги по команді T3 Motorsport упродовж попередніх гонок. На 5-ому колі гонщик отримав чудову можливість для сліп-стріму та став лідером заїзду в повороті Ruskenhoek. Це були перші кола лідерства марки Lamborghini в серії. Ловсон доволі швидко зорієнтувався та поїхав на обов’язковий піт для заміни коліс. Але виїхав позаду Ґьотца, який це зробив на коло раніше, та ще й головний колектив Mercedes-AMG – Team HRT (загалом таких команд шість проти однієї з Ferrari) виконав роботу в боксах на 2,2 секунд швидше. Звісно, що в T3 Motorsport не очікували на такі виступи, тому їх піт для Бортолотті був ще повільнішим, але Ловсона випередити вдалося.

Без піт-стопу був лідер чемпіонату Келвін ван дер Лінде. Звістка про ще одну появу сейфіті-кару (щоб прибрати залишені запчастини болідами, додатково виявлені) зіграла проти гонщика на Audi R8 LMS Evo. Ущільнений пелетон руйнував усі сподівання команди Abt Sportsline. У такій ситуації надія була на напарника південноафриканця – Чемпіона DTM 2013 Майка Роккенфеллера. Майкові довелося відгальмовувати вцілілі боліди, поки Келвін чимдуж мчав уперед.

І тут почалося найцікавіша фаза змагання, в якому лідера спрогнозувати було просто неможливо. Ван дер Лінде не міг достатньо відірватися, а Роккенфеллер не міг просто зупинити решту, проте змусив гонщиків боротися за третє місце, яке за таких умов перетворювалося на перше (обоє ще поїдуть до механіків та втратять близько 36 секунд на цьому). На 20-ому колі Віттман з витисканням за межі траси випередив Ловсона. Бортолотті опинився позаду обох до цього. Надалі вже обидва розхитали оборону Максі Ґьотца та залишили того позаду. Бортолотті також проскочив пілота Mercedes-AMG – в повороті Geert Timmert. Боротьба чотирьох пілотів – і усе це позаду другого на той момент Роккенфеллера – п’ять різних марок на одній ділянці траси. Ще й Крістіана Кліна та McLaren 720S GT3 можна згадати – якраз за п’яте місце (коли лідери зроблять обов’язкову зупинку) австрієць обігнав BMW M6 GT3 Шелдона ван дер Лінде. Тому навіть шість різних марок вилаштовувалися в одну пряму. Віттман дізнається, що матиме штраф 5 сек через виштовхування Ловсона, а отже йому доводиться натиснути, щоб знайти шпарину в обороні пілота Audi. Одного разу Майк не зміг втримати суперника, чим тут же скористався дворазовий Чемпіон DTM. Лишалося відкриватися на і самі 5 секунд від пілотів, яких продовжив майстерно стримувати Роккенфеллер до свого заїзду в бокси. Враховуючи, що на той час лише 13 болідів залишалося на трасі, ні для Келвіна, ні для самого «Роккі» такий майстер-клас ніякого значення не мав (вони й фінішували на «правильних» місцях, але останніми). Проте Віттман може бути вдячним за таку роботу суперників, які дозволили здобути перевагу у вісім секунд, та ще й самі не завадили побачити картатий прапор першим.

Lamborghini Huracán GT3 Evo вперше в сезоні «втер носа» Ferrari 488 GT3 Evo: Мірко Бортолотті повторив маневр початку гонки на Ліама Ловсона за два кола до фінішу. Сам Ловсон фінішував третім, але здобув бали за друге місце, оскільки Бортолотті, як гостьовий пілот, не здобуває залікових очок. Як і Крістіан Клін за п’яте місце позаду Максиміліана Ґьотца. Доповнили групу тих, хто вижив, Шелдон ван дер Лінде, Філіп Елліс (Mercedes-AMG) та Естебан Мут (BMW) у топ-8. Окремо відмітимо Софію Фльорш з Audi R8 LMS Evo та Есме Гоукі на Lamborghini Huracán GT3 Evo. Для пілотес фініші 9-ою та 11-ою відповідно стали також дебютними балами в серії. Завдяки двом гостьовим пілотам, 12-е місце принесло лише 1 очко колишньому лідеру сезону ван дер Лінде. І символічно, що навіть такого досягнення не вдалося здобути Майку Роккенфеллеру зі своїм 13-им і підсумковим місцем на фініші.

Однозначно, суботня гонка в Ассені була в чомусь унікальною за своїм напруженням та розв’язкою під фініш змагання, і повторити щось у неділю було просто неможливо…