X

Джипінг у заповідниках — поза законом

Проезд автомобилей по территориям объектов придродно-заповедного фонда запретят

Міністерство захисту навколишнього хоче заборонити поїздки на автомобілях природно-заповідними зонами України. Відповідні зміни міністерство виклало у законопроєкті, який передадуть на розгляд Верховної Ради, після погоджень із відповідними органами. Йдеться про зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Як йдеться в офіційному повідомленні міністерства, законопроєкт підтримали представники громадських організацій таких як «Київський еколого-культурний центр», WWF-України, «Жива планета», «Українське товариство охорони птахів», «Екологія-Право-Людина», «Чисто.де», «Українська природоохоронна група» та інші.

Основна мета законопроєкту — заборона джипінгу. Іншими словами, поїздок на позашляховиках, ендуро-мотоциклах, квадроциклах та баггі. Особливо ця розвага популярна у Карпатах. Любителі офроуду з України та інших країн, зокрема ЄС та США, де джипінг заборонено законом, перетворили схили гір на наїжджені дороги з величезними ямами. Це сприяє ерозії ґрунтів, не кажучи вже про переляканих птахів і тварин, зникаючі червонокнижні рослини та інші негативні наслідки такої розваги. І кожен наступний такий заїзд робить ситуацію ще гіршою.

До речі, в Україні вже діє заборона на їзду у національних парках та заповідниках. Шрафи обчислюються тисячами гривень за кожні 100 метрів проїзду, але ні екстремалів, ні агентства, які пропонують джипінг-тури, це не зупиняє.

Читайте також:
У Києві заборонили в'їзд великогабаритного транспорту під час повітряної тривоги

Зокрема, статті 16, 18, 21, 24 та 30 вже згаданого Закону України «Про природно-заповідний фонд України» забороняють «пересування механічних транспортних засобів, за винятком шляхів загального користування» територіями заповідників, національних парків та інших унікальних природних місць.

Що нового Міністерство захисту довкілля пропонує у своєму законопроєкті, не уточнюється. Хоча сенс залишився тим самим — у заповідниках їздити не можна. Дорог загального користування, вулиць та доріг міст, а також автомобільних доріг на приватних територіях заборона не стосується. Головне, що б новий закон виконувся, а не ігнорувався, як вже існуючі.