X

Екс-главу Audi засудили у справі про «дизельгейт»

Это первый топ-менеджер концерна Volkswagen, получивший срок по этому делу

Колишнього очільника компанії Audi Руперта Штадлера засудили до 21 місяця позбавлення волі умовно за звинуваченням у шахрайстві зі шкідливими викидами від дизельних двигунів. Також за рішенням суду, Штадлера має виплатити 1,1 млн євро до бюджету Німеччини та у якості компенсації декільком некомерційним організаціям.

Так званий «дизельний скандал» спалахнув у вересні 2015 року. Німецький концерн звинувачували у фальсифікації даних про шкідливі викиди понад 11 мільйонів дизельних автомобілів у всьому світі. Для цього під час тестів використовували спеціальне програмне забезпечення, яке в десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема NOx (оксидів азоту).

Руперт Штадлер — перший топ-менеджер Volkswagen Group, який отримав вирок у цій справі. За інформацією Reuters, екс-голова Audi пішов на угоду зі слідством та судом. Він визнав, що продажі автомобілів з фальсифікованими показниками вихлопних газів було зупинено надто пізно.

Читайте також:
Audi RS6 E-Tron виїхав на тести із камерами замість дзеркал (фото)

Слідство встановило, що показники були занижені у 400 автомобілях Audi, Volkswagen та Porsche. На думку слідчих, Штадлер знав про використання специфічного програмного забезпечення, яке відключало контроль за рівнем вихлопів на дорозі та включало його під час перевірок. При цьому жодних дій щодо недопущення їх на ринок не робив. Суд визнав його винним у «шахрайстві шляхом бездіяльності».