X

Експерти розповіли, який відсоток вартості автомобіля займає електроніка

Сучасні транспортні засоби буквально напхані різними пристрої та системами допомоги водієві. Щороку кількість “розумної електроніки” в автомобілях тільки збільшується, замінюючи різні механічні складові. Звісно,  це позначається на вартості машин. У тому, яка частка електроніки в ціні автомобілів, розбиралася консалтингова компанія Deloitte.

Експерти компанії вивчили автомобільну промисловість за останні 20 років і склали докладний звіт. Так, в 2004 році тільки 25% автомобілів були оснащені подушками безпеки, а сидіннями з електроприводом могли похвалитися менше 50%. Того ж року такі опції, як датчики тиску в шинах, парктроніки, бічні подушки безпеки, системи моніторингу сліпих зон і контролери стійкості мали менше ніж 20% машин. Однак уже до 2017 року такими системами були оснащені вже понад 80% авто.

Читайте також:
В Україні побудують завод із виробництва автомобільної електроніки

За звітний період в оснащення більшості автомобілів стали входити адаптивні круїз-контролі, мультимедійні системи, електронні датчики та системи, які забезпечують не тільки комфортну їзду, а й максимальну безпеку як для водіїв, так і для пасажирів. Така “просунутість” сучасних автомобілів призвела до значного збільшення їхньої ціни.

За даними аналітиків компанії Deloitte, в 2000 році частка електроніки в загальній вартості автомобіля становила 18%, а цього року  вона зросла до 40%. Якщо розвиток автомобільної промисловості рухатиметься такими ж темпами, то до 2030 частка електроніки в ціні авто може зрости до 45-50%. А якщо  враховувати той факт, що незабаром на міські дороги вийдуть автономні транспортні засоби, то частка вартості електроніки зросте ще більше. Це пов’язано з тим, що такі авто оснащуються великою кількістю лідарів, радарів і камер, а також інших бортових систем, вартість яких висока.