X

Електробус для Одеси: китайський, український або два в одному

В Одессе осенью этого года может появиться первый электробус. Не исключено, что это будет китайская машина украинской сборки.

Машина Electron вироблена на львівському пілприємстві Електротранс

Електробуси в Україні практично невідомі, хоча в Європі такий вид транспорту розвивається семимильними кроками. Особливо досяг успіху на цьому фронті Китай, де експлуатують уже десятки тисяч таких машин. Головним стримувальним чинником поширення електробусів на наших дорогах є їхня висока ціна. Однак ситуація потроху змінюється.

Уже восени перший автобус на електротязі обіцяють запустити і в Одесі. Про це розповів директор департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху міськради Олександр Ілько, повідомляє Думская. За його словами, спочатку буде проведено тендер, а потім необхідно кілька місяців на виробництво машини. На цей проект з місцевого бюджету виділили 12 млн грн.

Читайте також: «Електрон» Е19101: як їздить львівський електробус?

То які машини буде представлено на тендер? З великою ймовірністю можна припустити, що одним із учасників буде вітчизняний виробник. Нагадаємо, що на львівському підприємстві «Електротранс» ще наприкінці 2015 року склали перший електробус Electron, який запустили в дослідну експлуатацію. Ціна цієї машини на момент презентації становила 9 млн грн.

А щодо іноземних компаній, то це може бути китайський виробник. Наприклад, компанія Zhongtong Bus, з якою тривають переговори про налагодження складального виробництва в Житомирі. Тому не виключено, що в Одесі з’явиться китайський електробус українського складання.