X

Електромобіль побудували з цукрових буряків і льону

Студенты технического университета из Эйндховена продолжают удивлять необычными электромобилями. На этот раз они показали машину с кузовом из биоматериалов.

Голландські студенти з технічного університету Ейндховена створили понадекологічний електромобіль – під назвою Lina. Головна його особливість у тому, що кузов, частково шасі й елементи інтер’єру зроблені з біоматеріалів. В їх основі лежить цукровий буряк і спеціальний біопластик, виготовлений з льону.

Виявляється, що такі модні сьогодні у автомобілебудуванні сплави, як алюміній і вуглеволокно знижують вагу і, відповідно у русі машина менше витрачає енергії. Однак не всі знають, що на виробництво цих легких матеріалів потрібно у 5-6 разів більше енерговитрат, ніж наприклад, на сталеві. Отож, в одному виграємо, у іншому – навпаки. Крім того, перераховані вище матеріали поступаються сталі щодо вторинної переробки. Біоматеріали дають змогу усунути всі ці недоліки.

Електромобіль побудували з цукрових буряків і льону

В результаті електромобіль Lina, розрахований на чотирьох, важить лише 310 кг. При цьому машина оснащена акумуляторами і двома електромоторами з вихідною потужністю 8 кВт. Це дає змогу розганятися транспортному засобу до 80 км/год.

Інновацій автомобіль з цукрових буряків і льону взяв участь у марафоні екологічно чистих автомобілів Shell Eco-marathon 2017, який відбувся у Лондоні наприкінці травня.

Електромобіль побудували з цукрових буряків і льону

Елементи підвіски і силова установка – металеві