X

Електромобілі проти бензинових авто: як дешевше та швидше доїхати зі Львова до Києва

В умовах здорожчання палива та його дефіциту на багатьох заправних станціях дорога зі Львова до столиці може обійтися електромобілістам удвічі дешевше, аніж водіям автівок із ДВЗ.

Якщо порівняти автомобілі одного класу (електромобіль витрачає 20 кВт⋅год для подолання сотні кілометрів, бензиновий – 10 л на цю ж відстань), то виходить: щоб проїхати 550 км від Львова до Києва, першому потрібно використати 110 кВт⋅год електроенергії, другому – 55 л палива. Вартість заряджання на швидких станціях мережі YASNO E-mobility – 10,5 грн/кВт⋅год. Ціна бензину А-95 сягнула 40 грн/л. Таким чином, водію автівки з електродвигуном поїздка обійдеться у 1 155 грн, з ДВЗ – майже удвічі більше – у 2 200 грн.

Водій електромобіля зможе заощадити не лише кошти, а й час на поїздку. Тривалість заряджання на швидких станціях YASNO E-mobility нині – в середньому 39 хвилин. У черзі на заправці зараз реально простояти більше. Враховуючи, що паливо відпускається з лімітом у 10 – 20 л на одне авто, а електроенергією можна підживити машину до 100%, та ще й у мобільному додатку обрати ту станцію для заряджання, на якій немає черги, то й тут виходить суттєва економія.

«Мережа YASNO E-mobility продовжує працювати. Нині клієнтів обслуговують 25 швидких і 7 прискорених станцій. Лише від початку дії воєнного стану електромобілісти зарядились у мережі на 135 тис. кВт⋅год, що дозволило подолати 677,2 тис. км пробігу», – розповів директор з розвитку бізнесу YASNO Олександр Онищенко.

За його словами, за час роботи мережі об’єм заряджання у ній сягнув 2 ГВт – це 13,4 млн км пробігу. Такого запасу ходу вистачило б, щоб електромобіль проїхав навколо Землі 324 рази.