X

Електромобілі Tesla підключать до супутників стільникового зв’язку Starlink

Илон Маск рассказал о дальнейшем развитии спутникового интернета Starlink

Американський оператор мобільного зв’язку T-Mobile та SpaceX Starlink оголосили, що вже у 2023 році мобільні телефони зможуть підключатися до супутників. Таким чином, на території США не залишиться так званих «мертвих зон».

Як зазначено у прес-релізі T-Mobile, «супутниковий стільниковий 5G-зв’язок» буде доступний «повсюдно в континентальній частині США, на Гаваях, в деяких частинах Аляски, Пуерто-Ріко та в територіальних водах». Запустити бета-версію сервісу планують до кінця наступного року, щоправда, в окремих областях.

Роботу сервісу забезпечать супутники Starlink другого покоління, використовуючи частину середньосмугового спектру T-Mobile PCS. Зі слів Ілона Маска, супутникове покриття від Starlink буде здатне забезпечити з’єднання зі швидкістю 2-4 Мбіт/с, загальною для зони покриття супутника. Звичайно, цього недостатньо для перегляду відео в онлайн та інших преміальних функцій, але користувачі зможуть надсилати текстові та MMS-повідомлення та навіть використовувати деякі месенджери. У будь-якому випадку, в умовах відсутності зв’язку це краще ніж нічого.

Відповідаючи на твіти передплатників, Маск написав, що електромобілі Tesla також підключать до мережі через супутник Starlink. Нині вони підключаються до мережі LTE AT&T. З лютого 2022 року компанія AT&T припинила надавати послуги стільникового зв’язку 3G. Після цього автомобілі Tesla Model S, випущені до червня 2015 року, залишилися «без зв’язку». Щоб мати можливість користуватися функціями, що вимагають підключення до Wi-Fi, власникам довелося купувати модеми із підтримкою 4GLTE. Це обійшлося їм у 200 доларів.

Читайте також:
Tesla показала інтер'єр передсерійного тягача Semi (відео)

Tesla поступово скорочує пакети підключення, які входять до стандартної комплектації її електромобілів. Автомобілі, куплені до липня 2018 стандартно укомплектовані пакетом Premium Connectivity, до липня 2022 — пакетом Standard Connectivity з автомобільними картами та навігацією. Ці підключення доступні протягом усього терміну служби транспортного засобу, «за винятком модернізацій, необхідних для будь-яких функцій або послуг, що надаються ззовні». В даний час пакет Premium Connectivity доступний за підпискою за 9,99 доларів на місяць або 99 доларів на рік.