X

Це не навчальна тривога: машини без водіїв виїдуть на дороги до кінця 2020 року

Эра автомобилей без водителей становится ближе, а избежать появления беспилотников на дорогах городов, похоже, не удастся

Ще кілька років тому безпілотні автомобілі були чимось недосяжним. Звичайні громадяни сприймали інформацію про те, що незабаром такі ТЗ виїдуть на дороги загального користування, як щось фантазійне і далеке від реальності. Однак час нещадно рухається вперед, і ось вже безпілотники виходять на тести, причому не на навчальні ділянки доріг, а на жваві вулиці та проспекти міст.

Тестуватиме автономні транспортні засоби в Каліфорнії компанія Cruise, що належить General Motors. Варто зазначити, що ця компанія п’ятою отримала дозвіл від Департаменту автотранспортних засобів штату на тестування безпілотників. Серед інших – Waymo, Nuro, Zoox і AutoX. Приступити до випробувань Cruise мають намір вже наприкінці 2020 року.

Крім іншого, GM виведе на дороги Сан-Франциско абсолютно новий безпілотник під назвою Origin. Він відрізняється просторим салоном і цілковитою відсутністю будь-яких органів керування. Після проведення успішного тестування (керівництво компанії в цьому не сумнівається) і отримання результатів, модель вирушить на конвеєр. У планах це зробити вже в 2022 році.

За кермом перших автопілотованих прототипів на базі електромобілів Chevrolet Bolt не буде нікого з людей. У компанії поки що не уточнили, чи буде під час проходження тестів на пасажирському місці перебувати водій і чи зможе він зупинити автомобіль у разі виникнення форс-мажорної ситуації. Також невідомо, чи буде рухатися за об’єктом тестування машина-контролер. Ймовірно, якісь із запобіжних заходів мають бути, адже щільність руху в цьому штаті дуже висока і повністю покладатися на штучний інтелект поки що не можна.

Читайте також:
Британців хочуть пересадити на безпілотники