X

Європейський Союз погодив пом’якшення вимог Євро-7 до легковиків та фургонів

Грузовиков и автобусов послабления не коснутся

Міністри Європейського Союзу узгодили нові, м’якіші норми Євро-7. Але пом’якшення вимог торкнеться лише легкових автомобілів та фургонів. Для автобусів та важких транспотних засобів діятимуть суворіші правила. Зі слів міністра промисловості, торгівлі та туризму Іспанії Ектора Гомеса Ернандеса, міністрам вдалося знайти баланс між інвестиційними витратами виробників та екологічними цілями ЄС.

Компромісний текст закону, схвалений Радою Європейського Союзу, яка складається з міністрів ЄС, представила Іспанія, яка нині головує в ЄС. Остаточне рішення після обговорень приймуть Рада, Європейський парламент та Європейська комісія.

Переглянути вимоги Євро-7 Євросоюзу довелося під тиском кількох великих автовиробників, включаючи Stellantis, Volkswagen та Skoda. Деякі керівники назвали їх «марними». На їхню думку запропоновані більш суворі стандарти викидів можуть призвести до уповільнення впровадження електромобілів. Так генеральний директор Renault Лука де Мео нещодавно заявив, що вони відвернуть компанії від інвестицій в електромобілі. Голова Skoda Клаус Зеллмер визнав, що виробництво невеликих автомобілів із суворішими вимогами до викидів може виявитися неможливим.

Читайте також:
Європарламент посилив обмеження викидів CO2 для нових автомобілів та фургонів

Проти посилення норм шкідливих викидів також виступала каоліція країн-членів ЄС. До неї увійшли Німеччина, Франція, Італія, Чехія, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина.