X

Фестиваль швидкості у Гудвуді відзначив своє 30-річчя

На праздник собрались тысячи любителей автомобилей со всего мира

Цього року знаменитому Фестивалю швидкості у Гудвуді виповнилося 30 років. Заснований у 1993 році лордом Марчем, він з року в рік приваблює на територію заміського будинку Гудвуд Хаус у Західному Суссексі, Велика Британія, близько 150 тисяч чоловік у кожний із трьох днів гоночного вікенду. Традиційно наприкінці червня або на початку липня тут збираються автовиробники, колишні та справжні зірки автоспорту й просто фанати автомобілів з усього світу.

Цього року Фестиваль проходив 13-16 липня й став місцем проведення кількох знакових подій. Як все відбувалося, ви зможете побачити на ексклюзивних фото з «ювілейного» Гудвуду.

Захід відкрив герцог Річмонд на своєму Jaguar D-Type, на якому він зробив коло під час першого Фестивалю у 1993 році. Цікаво, що цього року, вперше за 30 років, Фестиваль швидкості був скасований через попередження про сильний вітер, але в неділю святкування продовжилися. Зокрема, компанія Porsche відзначила свій 75-річний ювілей парадом своїх найзнаковіших моделей, від 718/8 Spyder 1961 року до 963 2023 року. Також у Гудвуді відбувся захід Porsche Art of Dreams, у рамках якого глядачам представили скульптуру «Dream Big» Кріса Лабрроя. Арт-об’єкт виставили на полі для крикету.

Також у рамках гоночного вікенду відсвяткували 100-річчя марафону «24 години Ле-Мана», 75 років Lotus, 75 років NASCAR, 60 років McLaren та 50 років WRC. Плюс до цього у Гудвуді відбулося наймасштабніше святкування MotoGP. Шість нинішніх команд MotoGP, гонщики та чемпіони мотокросів взяли участь в ексклюзивній серії Гран-прі.

Серед учасників події можна було помітити таких чемпіонів автоспорту як Себастьян Феттель, Франческо Банья, Джакомо Агостіні та Дженсон Баттон. Зокрема, Феттель піднявся на Пагорб на кількох автомобілях зі своєї особистої колекції: Williams FW14B 1992 року, що раніше належав Найджелу Менселлю, та McLaren MP4/8 1993 року Айрона Сенни. Також він взяв участь у заході, темою якого було впровадження в автоспорті «стійкого» палива, та зустрівся з фанатами на піт-лейні Формули-1.

Відвідали Фестиваль й діючі гоночні команди Формули-1, включаючи McLaren, Mercedes-AMG Petronas, Scuderia Ferrari та Williams Racing. Відвідувачів скористалися рідкісною можливістю зустрітися із командами й гонщиками та побачити легендарні автомобілі різних десятиліть. Також на Пагорбі резервний пілот Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Мік Шумахер сів за кермо Mercedes-AMG F1 W02. На цьому автомобілі його батько брав участь у сезоні Формули-1 2011 року.

Першого дня Фестивалю відбувся аукціон Bonhams Cars, на якому продали колекцію з 240 унікальних автомобілів. Найяскравіші з них Koensigsegg CCGT GT1 Competition Coupé 2007, Aston Martin DB5 1964 Джеймса Бодна і суперкар Mercedes-Benz SLR McLaren.

Найкращі представники класичного сегменту зібралися на лужку конкурсу елегантності класичних автомобілів Cartier Style et Luxe. Цього року титул переможця дістався Bentley 4 ¼ літра Rothschild Sedanca Coupe 1937 виробництва Гурні Наттінга.

Також у Гудвуді відбулася виставка «Технології для кращого світу». У ній взяли участь понад 20 компаній, які продемонстрували свої проєкти у чотирьох напрямках: «За межами Землі, для Землі», «Енергія майбутнього», «Мобільність у місії» та «Змодельовані світи».

Не обійшлося й без прем’єр. Цього року їхня кількість була рекордною за всю 30-річну історію Гудвуда. Зокрема, в числі дебютантів Hyundai Ioniq 5 N, Lamborghini Revuelto, Lamborghini Huracan Sterrato, McLaren 750S, McLaren Solus GT, Bentley Speed Six Continuation, BMW 5 Series, Genesis GV80 Coupe Concept, BMW 5 Series MIN, Alp ET5, Porsche 718 Spyder RS, Porsche Cayenne, Porsche Mission X, Renault R5 Turbo 3E та Porsche 911 Reimagined by Singer D LS Turbo Project.

Британська благодійна організація Greenpower Education Trust привезла на Фестиваль колекцію кіт-карів, спроєктованих та збудованих дітьми з усієї Великобританії.

Читайте також:
У Гудвуді представлено пікап Ineos Grenadier Quartermaster з двигуном від BMW

Фото Андрія Гончарука