X

Ford перетворить свій модельний ряд до невпізнання

Компания уделит внимание электромобилям, общий объем инвестиций оценивается в 11,4 миллиарда долларов

Ford анонсував будівництво нових заводів, в підприємства вкладуть близько 11,4 мільярда доларів. Наголос зроблять на електромобілі, що перетворить модельний ряд Форд. Водночас частину інвестицій — 7 мільярдів — виділить безпосередньо автовиробник, ще 4,4 мільярда дасть SK Innovation.

Нові підприємства в штатах Теннессі та Кентуккі стануть виробничим майданчиком електричних пікапів F-серії. Там же будуть випускати акумулятори для майбутніх електричних моделей Ford і Lincoln. Обидва заводи почнуть працювати в 2025 році.

Blue Oval City в Теннессі

У травні цього року Ford і виробник батарей SK Innovation оголосили про створення спільного підприємства BlueOvalSK і будівництво першого батарейного заводу. Загальний обсяг виробництва трьох фабрик забезпечить сумарну ємність вироблених батарей 129 ГВтгод на рік.

План BlueOvalSK в Кентуккі

За попередніми оцінками, безпосередньо будівництво двох заводів обійдеться партнерам в 8,7-8,8 млрд доларів. Ці витрати Ford і SK Innovation розділять 50/50. Як заявляють в Ford, новий завод у Теннессі стане найбільшим майданчиком за всю 118-річну історію компанії. Тут буде організовано повний цикл робіт, від виготовлення літій-іонних акумуляторів до складання електромобілів. Потужність підприємства становитиме 43 ГВтгод комірок на рік. Загальний обсяг інвестицій — 5,6 мільярдів доларів. Кількість робочих місць — близько 6 тисяч.

План BlueOvalSK в Кентуккі

Другий завод отримав назву BlueOvalSK Battery Park побудують у Кентуккі. У нього інвестують близько 5,8 млрд доларів, а кількість робочих місць становитиме 5 тисяч. Планована річна потужність — 86 ГВтч комірок на рік.

Читайте також:
Священник воскрешає з мертвих забутий на десятки років Ford Mustang

Рішення про будівництво нових підприємств не випадкове. Це цілком зважений і обдуманий крок, який дасть змогу Форд до 2030 року випускати близько 40-50% електричних транспортних засобів від загального обсягу продажу у світі. До 2025 року Ford має намір витратити на електромобілі 30 млрд доларів. Нинішні 7,7 млрд доларів — тільки частина від цієї суми.