X

Formula 1: Гран Прі Нідерландів тільки для своїх

36 років фанам автоспорту довелося очікувати на 35-е Гран Прі Нідерландів. Попереднього разу тут тріумфував Нікі Лауда зі своїм McLaren MP4-2B під стартовим номером один. Виступи австрійця у сезоні ’85 аж ніяк не можна було назвати захистом чемпіонського звання через постійні відмови техніки, тим не менше, саме Зандфорт приніс останню перемогу 3-разовому Чемпіону в Formula 1.

Однією з причин відсутності національного Гран Прі можна вважати також відсутність свого героя у тогочасних змаганнях. Ян Ламмерс припинив виступи на етапах (як виявилося, не остаточно, а «лише» на 10 років) та зосередився на гонках на витривалість, і навіть виграв «24 години Ле Ману». Ян де Роой, у свою чергу, поступово перебрався із Чемпіонату Європи з ралі-кросу до «Дакару», де й тріумфував за кермом вантажівки MAN.

Усередині 90-х – 00-х естафету від Ламмерса перейняв Ферстаппен. На ім’я Йос. Цьому хлопцеві вдалося дебютувати в одній команді з Міхаелем Шумахером, замінивши у ході дуже сумного сезону ’94 Юрккі Ярвілехто. Піком кар’єри для Йоса стало два поспіль третіх місця того сезону – в Угорщині та Бельгії. Надалі нідерландець виступав у відверто слабких командах та залишив чемпіонат після сезону ’03 з Minardi. Але залишив, щоб явити світу свого сина – Макса Ферстаппена. І тут понеслося… Дебют в F1 в 17 років, дебют в Red Bull та одразу перша перемога у 18. Сезон 19-ого року він вже стає лідером команди та головним суперником Mercedes-AMG.

Гран Прі Нідерландів мало повернутися ще минулого року, але, через відомі усім причини, повернення довелося відкласти на рік. До сезону, в якому розклад сил відчутно змінився. Тепер Ферстаппен змінив роль постійно наздоганяючого на роль атакуючого. Не сказати, що раніше підхід спортсмена був іншим, але тепер ставки виросли. Ми бачили, що трапилося в Сілверстоуні. Хунґароринґ похитнув позиції на чолі, але спірний заїзд у Спа наблизив Макса до чинного Чемпіона Світу Льюїса Гемілтона.

Цього разу диспозиції виділяємо досить багато часу, тому що самі змагання цілковито перетворилися на домінування одного пілота. Якщо в кваліфікації ще могли виникнути сумніви, то точно не у неділю. Лідерство зі старту, нарощування переваги над британським суперником до двох секунд на першому ж колі – і питання про переможця були зняті. Сам Макс Ферстаппен разом із 17-ою перемогою також здобув 10 тис км лідерства впродовж кар’єри. «Помаранчевий» натовп нарешті побачив перемогу улюбленця на рідній землі.

Щодо решти, то порадували змаганням за найшвидше коло гонки обидва пілоти Mercedes-AMG. На останніх колах спершу Валттері Боттас здобув цей показник на свіжих покришках Pirelli, але йому одразу відповів Льюїс Гемілтон – піт-стопом та остаточними 1:11.097, які принесли додатковий бал вже колишньому лідеру чемпіонської гонки. Боттас здобув третє місце, один із останніх подіумів зі своєю чинною командою. Фін став останнім пілотом, який фінішував в одному колі з лідером.

П’єр Ґаслі та Шарль Леклер (AlphaTauri та Ferrari відповідно) як стартували, так і завершили змагання у топ-5. А ось далі Фернандо Алонсо продемонстрував, як варто обганяти колег по «цеху». Пілот Alpine-Renault на старті впорався із напарником Естебаном Оконом та Антоніо Джовінацці, який якимось дивом зі своїм болідом Alfa Romeo кваліфікувався сьомим. Передостаннє коло гонки – і Алонсо випереджає Ferrari Карлоса Сайнса. Іспанець демонструє черговий яскравий виступ цього сезону, фінішуючи шостим.

Сергіо Перес перервав смугу невдалих гонок. Чергова невдача до старту гонки мексиканця, але прорив із хвоста пелетону до восьмого місця, у боротьбі за яке пілот Red Bull випередив нещодавнього тріумфатора Угорщини – Естебана Окона. Бали команді здобуті, але все ще далеко від підступу до подіуму. Red Bull мають додавати, щоб і в командному заліку виявитися попереду.

Доволі складною гонка виявилася для пілотів McLaren. У боротьбі за фінальне місце в заліковій зоні Ландо Норріс випередив Даніеля Ріккардо. Але загалом результат не втішний, враховуючи, що Ferrari тепер попереду в заліку команд. Ще один момент, який вартий уваги під час Гран Прі Нідерландів, це оголошення про завершення виступів цього сезону від Кімі Ряйкконена. Як тільки стало відомо, що наступного року його місце в Alfa Romeo Racing займе інший фін – Валттері Боттас, проба на COVID-19 Кімі дала позитивний результат, а отже в самій гонці на старт вийшов Роберт Кубіца. Рекордсмен за кількістю стартів пропустив ще й наступний етап в Монці.

P.S.: І якраз про Гран Прі Італії наступного разу, тому що цей вік-енд запам’ятається багатьом…