X

Фургон Opel Vivaro-e HYDROGEN: Електричний автомобіль, що працює на паливних елементах, пропонує нульові викиди та швидку заправку

Сьогодні Бренд Opel представляє новий комерційний автомобіль з електричним приводом, який забезпечить мобільність з нульовим рівнем викидів, а також можливість повної заправки за кілька хвилин.

Зустрічайте фургон Opel Vivaro-e HYDROGEN – це Plug-in гібрид з електромотором, який може працювати на паливних елементах (FCEV). При цьому, для новинки потрібно всього три хвилини для повної заправки воднем: приблизно стільки ж часу потрібно для заправки звичайного дизельного або бензинового автомобіля. Разом з тим, фургон Opel Vivaro-e HYDROGEN пропонує вантажний відсік корисним об’ємом до 6,1 кубічних метрів (такий же, як у дизельних або акумуляторних електричних версій моделі Vivaro). А запас його ходу на одній повній заправці воднем перевищує 400 кілометрів (WLTP). Бренд Opel запропонує Vivaro-e HYDROGEN в двох варіантах по довжині кузова – 4,95 або 5,30 метра. Поставки перших автомобілів клієнтам-автопаркам в Європі стартують вже восени нинішнього року.

Майкл Лошеллер (Michael Lohscheller), генеральний директор Бренду Opel, зазначив: «Водень може стати центральним елементом високоефективної енергетичної системи майбутнього, вільної від видобування палива. Ми володіємо більш, ніж 20-річним досвідом в області створення автомобільної техніки на водневих паливних елементах. І можу з упевненістю заявити, що сьогодні навряд чи знайдеться інша силова установка в світі, яка поєднує в собі нульовий рівень викидів вихлопних газів, великий запас ходу, а також час повної перезаправлення всього три хвилини».

Переваги концепції гібрида на паливних елементах: ефективність і довговічність в роботі, оптимальні вантажні можливості

Новий водневий автомобіль на паливних елементних (FCEV) побудований на основі вже існуючого електромобіля Opel Vivaro-e в варіанті фургона з двома бічними дверима. Концепція Plug-in гібридного автомобіля з паливними елементамиу випадку з фургоном Opel Vivaro-e HYDROGEN має на увазі можливість інтеграції всієї системи паливних елементів і тягового електродвигуна під капотом серійного електромобіля. У той же час, великий тяговий акумулятор електромобіля Opel Vivaro-e був замінений трьома баками з воднем (працюють з тиском до 700 бар). Ці циліндричні балони виконані з вуглецевого волокна, їх можна заповнити за всього за три хвилини і швидко отримати запас ходу більше 400 км. У підсумку, завдяки продуманій компоновці, електрична версія фургона Opel Vivaro-e перетворилася в Plug-in гібрид на паливних елементах. Причому це вдалося зробити без будь-яких змін кузова і без впливу на вантажні можливості: корисний об’єм становить від 5,3 до 6,1 куб. м, вантажопідйомність досягає 1 100 кг.

Комерційний фургон Opel Vivaro-e HYDROGEN з паливними елементами потужністю 45 кВт здатний генерувати потужність, достатню для безперервного руху по шосе. У той же час, тяговий акумулятор типу «Літій-Іон» ємністю 10,5 кВтг, розташований під передніми сидіннями, забезпечує запас потужності при необхідності динамічних прискорень – наприклад, під час початку руху або при обгонах. Оскільки акумуляторна батарея покриває потребу в енергії для таких ситуацій, паливні елементи можуть постійно працювати в оптимальних умовах, не переходячи в екстрені режими підвищеної потужності. Також тяговий акумулятор забезпечує накопичення енергії під час рекуперації та уповільнення автомобіля. А можливість підключення до мережі дає можливість заряджати тяговий акумулятор від зовнішнього джерела (звичайної побутової розетки або спеціальної зарядної станції), забезпечуючи до 50 км запасу ходу тільки на електротязі.

Фургон Opel Vivaro-e HYDROGEN буде вироблятися підрозділом Opel Special Vehicles (OSV) в місті Рюссельсхаймі. Глобальний «Центр розвитку водневих автомобілів і паливних елементів» (Competence Centre for Hydrogen and Fuel Cells) материнського концерну Stellantis також знаходиться в рідному місті Бренду Opel.

Новинка Opel Vivaro-e HYDROGEN дополнит линейку моделей Vivaro-e и Combo-e, как новейших представителей семейства полностью электрифицированных коммерческих автомобилей Бренда. Следующая новая модель – флагманский электрический фургон Opel Movano-e – поступит в продажу также совсем скоро, на протяжении 2021 года. А это означает, что к концу нынешнего года вся гамма коммерчески автомобилей Бренда будет полностью электрифицирована. В целом, уже к концу 2024 году Бренд Opel предложит электрифицированные версии для всех своих легковых и коммерческих автомобилей.

На офіційному сайті Opel в Україні ви можете дізнатися більше про актуальну модельну лінійку комерційних автомобілів Бренду – впевнені, що кожен клієнт знайде оптимальний автомобіль під свої запити!