X

Голова Citroеn напророкував смерть кросоверів

Причиной исчезновения кроссоверов и внедорожников станет усиление внимания к аэродинамике

Генеральний директор Citroеn Вінсент Кобе вважає, що масовий перехід на електромобілі може стати причиною зникнення кросоверів та позашляховиків. Про це він сказав в інтерв’ю Autocar, відповідаючи на запитання, що чекає на автомобільну галузь у зв’язку із електрифікацією.

Причину смерті цього популярного сегменту він бачить у прагненні збільшити запас ходу електромобілів за рахунок аеродинамічних елементів дизайну. На зміну великим та незграбним кросоверам прийдуть менші за габаритами та масою автомобілі, менш універсальні, але більш функціональні та енергоефективні.

Кобе очікує, що регулятори обмежуватимуть або заохочуватимуть зниження ваги та розмірів батарей. Як приклад, він навів Францію, де пільги на купівлю електромобіля поширюються лише на моделі вагою до 2,4 тонни. На думку Кобе, зрештою цей поріг може знизитися до 1,8 тонни. То ж випускати кросовери масою до 2 тонн та з батареями ємністю менше 60 або 70 кВт•год голова Citroеn вважає недоцільним. Їхнє місце займуть автомобілі із нижчою посадкою та ефективнішими формами.

Також він наголосив на необхідності радикального скорочення витрат на виробництво. Зокрема, за рахунок використання матеріалів, що переробляються, таких як картон. Як приклад, Кобе навів концепт Citroën Oli з кузовом із обробленого картону, представлений у вересні 2022 року. Маса компактного електромобіля складала менше 1 тонни. Щоправда, заради цього конструкторам довелося повністю відмовитися від сервісної електроніки та шумоізоляції. Усі кузовні панелі виготовили із композиту на основі картону.

Читайте також:
У міні-елетромобіля Citroen Ami з'явилася нова лімітована версія