X

Готуємо авто до зими: що з рідинами?

Про все, що ми мали зробити, але не зробили з машиною влітку, нам неодмінно нагадає зима. Причому станеться це в дуже некомфортних умовах. Експерти Opet Lubricants розповідають «Автоцентру», як відносно швидко підвищити готовність авто до морозів, завірюх та снігопадів.

Мабуть, не всім автомобілістам зрозуміло, наскільки суттєво можуть вплинути на надійність автомобіля свіжі робочі рідини в його агрегатах. Але насправді це саме так – хоча іноді заводські мануали до авто з цим не згодні.

Моторна олива

На щастя, сезонного ТО і окремо зимової оливи нинішнім машинам не потрібно. Але якщо планова заміна моторного мастила вже недалеко, краще зробити це саме напередодні морозів.

В чому власне полягає старіння моторної оливи? В ній спрацьовуються присадки та мастильний матеріал піддається окисленню: ближче до планової заміни концентрація додатків суттєво знижується, причому нормальною вважається втрата 20% запасу, але й 50% – не рідкість, якщо двигун відпрацював міжсервісний інтервал у важких умовах.

В зимових умовах проблеми, викликані низькою ефективністю спрацьованих присадок, проявляються особливо сильно. Наприклад, стара олива має більшу в’язкість, що ускладнює холодний старт двигуна в мороз. А спрацьовані мийно-диспергувальні та антикорозійні додатки не зможуть нормально захищати двигун від викликаного вологою зношення саме тоді, коли цієї вологи в моторі найбільше – в холоди (внаслідок конденсації).

В принципі, схожим чином впливають на роботу двигуна взимку – а головне, на його зношення – й інші спрацьовані присадки. Тому так важливо замінити моторну оливу ще восени, коли двигун не зазнав додаткових пошкоджень.

До речі, Opet Lubricants має у своєму асортименті синтетичні оливи Opet Fulltech LD 5W-40, які не тільки добре підходять до морозів, але й відрізняються підвищеним ресурсом присадок.

Антифриз

На відміну від моторної оливи, вчасно замінити антифриз водії забувають доволі часто. Між тим, від його свіжості залежить не тільки “морозостійкість” двигуна, а й його захист від корозії всередині системи охолодження. Взимку, коли перепади температури особливі великі, це буде як ніколи актуально. Адже так само як і в оливі, в антифризі з часом спрацьовуються присадки, і його агресивний вплив на металеві деталі системи охолодження підсилюються.

Кожен автовиробник визначає терміни заміни охолоджувальної рідини, і приводить ці дані в офіційній документації. В залежності від типу антифризу та типів металів у сорочці охолодження двигуна, найчастіше це строк від 3 до 5 років.

Але навіть якщо рідина в системі охолодження ще не стара, але протягом літнього сезону в радіатор доливали воду, цю суміш треба або замінити свіжим антифризом, або поповнити систему концентратом. Наприклад, в Opet антифризи обох лінійок, і Opet Super Antifreeze, і Opet Extended Life Antifreeze, можна придбати у концентрованому вигляді. Власне, багато хто з водіїв купує його у такій формі і для повної заміни.

Гальмівна рідина

На щастя, гідравліка гальмівної системи підводить водіїв нечасто, але коли таке трапляється, аварії не уникнути. Строки заміни гальмівної рідини треба звіряти з вказівками виробника вашого авто, але якщо машині вже більше  5 – 7 років, буде корисним замінити “тормозуху” хай трохи раніше, але саме напередодні зами.

Нюанси з гідроприводом гальм такі. Гальмівні рідини найбільш поширених сьогодні класів DOT-3 та DOT-4, маючи в основі багатоатомний спирт, охоче вбирають у себе вологу з повітря. Через що, по-перше, знижується температура закипання рідини при інтенсивному гальмуванні, а по-друге, на деталях системи починається корозія. Друга обставина особливо актуальна взимку, коли вологи у повітрі найбільше, а користуються гальмами рідше. І через відсутність активного руху поршнів в циліндрах (супортах) ці деталі у старій рідині швидше закисають – і гальма відмовляють.

Синтетична гальмівна рідина Opet HBF DOT 4 має пакет антикорозійних та антиокислювальних добавок для максимального захисту гальмівної системи, для продовження терміну її служби без сюрпризів у дорозі.

Трансмісійна олива

Дуже часто автовиробник заявляє, що трансмісійне мастило в коробці передач не потребує заміни протягом усього строку експлуатації машини. В певних умовах це справді так, але якщо ви збираєтесь користуватись машиною довго і не плануєте витрачати гроші на серйозний ремонт коробки та мостів, краще прислухатись до порад досвідчених сервісменів, які працюють з машинами вашої марки та моделі. А вони зазвичай радять періодичну заміну оливи в агрегатах трансмісії.

І тим більше варто придбати свіжу “трансмісіонку” для агрегата, заміна оливи в якому вказана виробником. Взимку силова передача авто зазнає особливих навантажень, в першу чергу температурних. Спочатку шестерні, підшипники, синхронізатори “механіки” чи пакети ”автомата” працюють в умовах обмеженого змащування у густому від морозу мастилі. Потім, коли агрегат прогрівається і вичахає знов, його олива отримує разом з вуличним повітрям з сапуна порцію вологи. Якщо олива вже стара, її спрацьована присадка-емульгатор вже не може повноцінно захистити пари тертя від вологи, і вони зазнають прискореного зношення.

Тому важливо мати в коробці передач та у ведучому мості (головній передачі) не просто свіжу оливу потрібного класу, а високоякісний продукт. Наприклад, такий як синтетична трансмісійна олива Opet FullGear HYP EP 75W-80, що має збільшений запас ресурсу присадок, які захищатимуть деталі агрегатів навіть в найскладніших умовах.

Якщо коротко

Оливи та різного роду робочі рідини – такі самі важливі компоненти автомобіля, як і його металеві чи пластикові деталі. Тож і ставитись до їх заміни потрібно відповідально. І так само важливо, щоб всі згадані продукти були якісними, відповідними до вашого автомобіля та умов експлуатації.

Обирайте правильні рідини для власного авто за допомогою безкоштовного сервісу Fullmatch та замовляйте їх на офіційному маркетплейсі від Opet www.buy.opet.ua