X

Хорватський Rimac готується поглинути Bugatti: секретні деталі

Условия сделки весьма загадочные, но этому есть свое объяснение

Про те, що Bugatti може стати частиною компанії Rimac, яка спеціалізується на виробництві електричних гіперкарів, стало відомо восени 2020 року. Тоді керівництво Volkswagen планувало передати активи бренду в обмін на 49% акцій хорватської компанії, які стали б власністю Porsche.

Однак такі умови угоди здалися Rimac занадто радикальними, тому її відклали на невизначений термін. Після відбулися дві події, які анулювали колишні домовленості. Навесні Порше придбав частину акцій Рімак, тепер частка німців зросла до 24%. Сума угоди становить 70 млн доларів. Друге — заява голови Rimac, який сказав, що Porsche ніколи не володітиме контрольним пакетом акцій Rimac.

Тепер стали відомі нові подробиці угоди. За даними Manager Magazin, Volkswagen погодився віддати Bugatti в обмін на 21% акцій Rimac для Porsche, тобто у німецького автовиробника буде 45%. При цьому хорватській компанії за умовами угоди нічого платити за Бугатті не доведеться. Дивна схема? Зовсім ні.

Читайте також:
Новітній Rimac Nevera — найкращий електрокар у світі: швидший за Bugatti і потужніший за Tesla

Річ у тім, що в 2022 році Rimac має намір вперше провести IPO (публічний продаж своїх акцій на біржі). В результаті оціночна вартість автовиробника, як очікується, підніметься до 6,06 млрд доларів. Загальна частка німців у хорватській компанії зросте щонайменше вшестеро і сягне 1,2 млрд доларів. Підтверджень або спростувань цим процесом поки що немає, всі деталі переговорів тримають у таємниці.