X

Цікавий прецедент: одна китайська компанія звинуватила іншу у плагіаті

Changan угрожает судом Geely

Автомобілі відомих світових брендів часто стають «ідейними натхненниками» для китайських виробників. Зокрема, китайські клони мають Suzuki Jimny, Toyota Land Cruiser 200, Mercedes-Benz G-Class, Smart Forfour, Range Rover Evoque та навіть ще не випущений Tesla Cybertruck. Але щоб китайські бренди звинувачували один одного, трапляється дуже рідко. Про один із таких випадків повідомило місцеве видання CarNewsChina.

28 лютого Changan Automobile Group заявила, що представлений декількома днями раніше прототип Geely Galaxy Light порушує її авторські права. На що в Geely Holding Group відповіли, що дизайн купе оригінальний й продовжує «унікальну естетику» бренду. А звинувачення у плагіаті назвали безпідставними та такими, що вводять у оману громадськість.

Але в Changan наполягають на своєму й погрожують подати на Geely до суду. Як говориться у відкритому листі до ймовірного «плагіатника», у дизайні Geely Galaxy Light фахівці компанії побачили багато спільного із концепт-каром Changan Automobile та серійними моделями бренду. Який саме автомобіль, на їхню думку, надихнув Geely, не поточнюється.

На думку китайських журналістів, причиною «позову» між двома компанія може бути віце-президент Geely із дизайну Чен Чженчен. Справа в тому, що перш ніж приєднатися до Geely у березні 2022 року він майже 20 років пропрацював у Changan та відповідав за дизайн кілька серійних моделей, включаючи Eado, Raeton та серію UNI. Не виключено, що якісь колишні ідеї він на підсвідомому рівні застосував у Galaxy Light, адже саме Чженчен відповідав за дизайн купе.

Сверху – Geely Galaxy Light, внизу – Changan Shenlan SL03, Changan Uni-V и снова SL03

Серійна версія Galaxy Light має дебютувати до кінця цього року. Як стало відомо під час офіційної презентації прототипу, в основі чотиридверного електричного купе лежить платформа SEA. Новинці обіцяно низку передових технологій Geely, включаючи лідари, радари та навіть супутникові приймачі. У купе немає традиційних бічних дзеркал, ні дверних ручок. Двері розблокуються за допомогою NFC (технологія бездротової передачі даних малого радіусу дії). У задній частині кузова передбачений порт для заряджання дронів.

Читайте також:
У Geely з'явився свій Чумацький шлях

Технічної інформації про майбутній серійний електромобіль немає. Відомо лише, що коефіцієнт аеродинамічного опору Galaxy Light становитиме 0,19.