X

Історія 70-річного двигуна Rolls-Royce Meteor V12

Он опередил своих современников на десятилетие

Напевно, не багато хто знає, що Rolls-Royce — це не лише преміальні автомобілі. Заснована наприкінці 1904 року як партнерство виробника автомобілів Royce Company та торговця машинами C.S. Rolls and Co., компанія Rolls-Royce має великий досвід створення двигунів. Перший 8-циліндровий мотор власної розробки з’явився ще 1905 року. А 1915 року компанія Rolls-Royce Limited налагодила виробництво авіаційних двигунів.

У 1933 році Генрі Ройс розробив авіадвигун PV12, який пізніше отримав назву Merlin. Саме він і став основою для легендарного танкового мотора Rolls-Royce Meteor V12. Створений у 1941 році, він використовувався у британських танках аж до 1964 року. Двигун робочим об’ємом 27 літрів генерував 600 к.с. та 1966 Нм крутного моменту.

За легендою, ідея Meteor полягала в тому, що двигун Merlin зі зниженими характеристиками чудово впорався б із роботою у важкоброньованих транспортних засобах. Фактично, він був спрощеним варіантом Rolls-Royce Merlin без приводного нагнітача та редуктора приводу ременя, зі зниженим ступенем стиснення й литими поршнями замість кованих.

Meteor та Merlin випередили свій час на десятиліття. У 1941 році Meteor мав верхні розподільні вали з двома клапанами на циліндр. Тоді як нормою були прості двигуни із плоскою головкою. На момент його появи злощасний двигун із золотниковим клапаном вважався майбутнім двигунів внутрішнього згоряння.

Читайте також:
Ferrari запатентувала ракетний двигун для суперкарів: плагіат чи унікальна розробка

Після Другої світової війни гоночні автомобілі будувалися на основі колишніх авіаційних та танкових двигунів. Розроблялися вони дуже швидко, і у гонщиків раптово з’явився набагато більший набір інстурментів для участі у перегонах. Сьогодні 600 к.с. здатні видавати мотори набагато меншого розміру, ніж 27-літровий Rolls-Royce Meteor V12. Але якщо б не він, ми могли б прийти до цього набагато пізніше.