X

З Литви виганяють автомобілі з російською реєстрацією

Они должны покинуть территорию страны до 11 марта

З 11 березня 2024 року автомобілі з російською реєстрацією не мають права перебувати на території Литви та Євросоюзу. Литва виконує вимоги статті 3i Регламенту Ради Європи №833/2014, яка забороняє ввезення та перебування на території Євросоюзу легкових автомобілів з номерами рф.

Як йдеться в роз’ясненнях Єврокомісії від 8 вересня 2023 року, заборона поширюється, зокрема, на легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби, призначені для перевезення менше 10 осіб, включаючи універсали та гоночні автомобілі.

Єдиний спосіб залишитися — перереєструвати транспортний засіб за литовським законодавством. Інакше з 11 березня вони вважатимуться порушниками законодавства та підлягають покаранню відповідно до статті 515 Кодексу про адміністративні правопорушення. Вона передбачає штраф та конфіскацію автомобіля.

Виняток — автомобілі з російськими номерами, що прямують транзитом до Калінінградської області або з неї за спрощеним транзитним документом (СТД). На території Литви вони можуть перебувати 24 години.

Читайте також:
Литва, Швеція та Канада допоможуть Україні відновити транспортну галузь

Як наголосили в литовській митниці, наявність власника в автомобілі є обов’язковою. У разі його відсутності транспортний засіб на територію Литви не пропустять.