X

Jaguar I-Pace став одним з автомобілів Google

Перший електромобіль компанії Ягуар обрали для співпраці з Google. Кросовер I-Pace обладнали системою огляду вулиць, данні з якої використовують для створення та оновлення тривимірних мап Street View. В автомобіль інтегрували систему оцінки якості повітря, яка вимірює вміст азоту, вуглецю, а також твердих часточок, розміром PM2.5. Оновлений електрокар випробують на дорогах Ірландії. 

Air View Dublin — амбіційний проєкт для Jaguar Land Rover

Програма Air View Dublin є частиною масштабного дослідження Google Environmental Insights Explorer, що спрямоване на оцінку екологічної ситуації у найбільших містах світу. Результатом дослідження стануть гіперлокальні карти, які зображатимусь якість повітря у різних містах, районах та навіть вулицях. Ця інформація буде корисною науковцям, політикам, а особливо місцевим жителям. Муніципалітет Дубліна підтримав ініціативу Гугл та виділив кошти на проведення досліджень. Там вважають, що результати сприятимуть екологічній свідомості мешканців.

Кросовер Jaguar I-Pace обрали для участі у проєкті Air View Dublin з десятка інших моделей. Протягом 12 місяців електромобілі з інтегрованими камерами та системами перевірки повітря курсуватимуть вулицями столиці Ірландії. Компанія Aclima розробила датчики, які аналізуватимуть якість повітря та передаватимуть інформацію в один із підрозділів Google. Науковці проаналізують данні та створять карту забруднень Дубліна. Проєкт дозволить мешканцям дізнатись про якість повітря на своїй вулиці. 

Переобладнанням електромобілів займались технічні спеціалісти компанії Jaguar Land Rover. Вони встановили на дах автомобіля міцні стійки для фіксації камери кругового огляду Street View. Щоб під’єднати обладнання, довелось замінити скло у бокових дверцятах. На передній консолі встановили блок керування камерами та системою оцінки повітря. Важливо, що сам кросовер має вбудовану функцію очищення та іонізації повітря, тому водії, які братимуть участь у проєкті, знаходитимуться у комфортних умовах. 

Участь Jaguar Land Rover в екологічному проєкті Google — це один із прикладів свідомості автовиробника. Компанія заявила своє прагнення до електрифікації модельного ряду та вже почала оснащувати автомобілі гібридними двигунами. Генеральний директор Jaguar Land Rover заявив, що з 2024 року усі автомобілі компанії отримають повністю електричні версії. До 2039 року британський виробник планує стати компанію “з нульовими викидами СО2”. 

Щоб слідкувати за новинами британського виробника, або переглянути автомобілі Jaguar I-Pace у наявності, заходьте на сайт офіційного дилера компанії — Jaguar Київ Аеропорт.