X

Кабмін затвердив порядок проведення конкурсу для перевізників: що змінилося

Новые правила уже вступили в силу

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до «Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування», затвердженого ще у грудні 2008 року. Як повідомили в Мінінфраструктури, ці зміни дозволять викорінити монополізацію ринку, підвищити конкуренцію між перевізниками та відкрити доступ для нових.

Робота над реформою у сфері пасажирських перевезень розпочалася півтора року тому. Її завдання — створення конкурентного ринку, здатного забезпечити якісні послуги клієнтам. Для досягнення цих цілей до Порядку проведення конкурсу для перевізників внесено низку змін, викладених у постанові Кабміну №7 від 3 січня 2023 року.

Зокрема, скасовано можливість продовження термінів дії дозволів на міжобласних маршрутах для перевізників, які вже працюють на лінії кілька років, та запроваджено регулярні конкурси.

Також прийнято такі норми:

  • документи для участі у конкурсі на міжобласних маршрутах подаються в електронній формі;
  • для оцінки перевізника на конкурсі запроваджено систему балів, нарахування яких безпосередньо залежать від дотримання правил дорожнього руху (залежно від тяжкості порушення знімається певна сума балів);
  • заборонено використання для перевезення пасажирів автобусів, переобладнаних із вантажних транспортних засобів;
  • учасники всіх наступних конкурсів на маршрути зобов’язані збільшити кількість транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб із інвалідністю та інших маломобільних груп населення — як мінімум 50% загальної кількості автобусів на міських автобусних маршрутах з січня 2023 року (до 70% з 2025 року) та до 20% — на заміських.

Зміни, внесені до тексту постанови №1081 від 3 грудня 2008 року, яка регламентує проведення конкурсів на автобусні маршрути, вже набули чинності.

Читайте також:
У Києві виїхав на маршрут цікавий автобус на єврономерах