X

Як не потрапити під колеса, коли немає світла та не працюють світлофори

У темний час доби замінити пішоходів на дорозі практично неможливо, особливо якщо вони одягнені у одяг темних кольорів. А враховуючи той факт, що в Україні регулярно відключають освітлення, зокрема й уздовж доріг, ситуація погіршується ще більше.

Сукупність цих факторів призводить до збільшення кількості аварій за участю пішоходів. Як же убезпечити себе, щоб не потрапити під колеса автомобіля? Допоможуть у цьому світловідбиваючі елементи на одязі або світлоповертаючі аксесуари, які відомі як флікери. Вони можуть бути абсолютно різної форми. Чим більше їх буде, тим вища ймовірність, що водій помітить вас, навіть у непроглядній темряві.

Якщо говорити в цифрах, то без світловідбивних елементів людину на дорозі водій може помітити за 40 метрів, що дуже мало для маневру. З флікерами автомобіліст побачить пішохода за 120 м за ближнього світла фар і за 400 метрів – за дальнього. Така відстань дозволить водієві зреагувати та уникнути наїзду на людину.

Читайте також:
Блекаут, сніг, дощ і колапс на дорогах. 5 порад як уберегти себе за кермом

Також рекомендуємо переходити дорогу із увімкненим ліхтариком, який також допоможе позначити вас. І перш ніж вийти на проїжджу частину, переконайтеся, що водій вас бачить. Дивитися треба як на першу смугу, так і на інші по ходу руху. Адже зупиниться може лише один водій, а інші не помітять вас та продовжать їхати.