X

Як підготувати автомобіль до зими

Взимку експлуатація автомобіля відбувається у складніших умовах, ніж у теплу пору року. Морози, лід на дорогах, різкі перепади температур, кучугури у дворах та на узбіччях, реагенти, конденсат негативно впливають на технічний стан транспортного засобу.

Ігнорування підготовки автомобіля до зими може призвести до:

  • занесення авто через заклинивші супорти або стертя гальмівних колодок;
  • відмову гальм у результаті течі в гальмівних циліндрах;
  • зносу сайлентблоків важелів підвіски, рульових тяг, кульових;
  • швидкого розряджання акумулятора;
  • окислення проводки;
  • дефектам на приводних ременях та ризику їх розриву;
  • корозії кузова під впливом протиожеледних реагентів;
  • деформації бачка омивача при накопиченні у ньому води;
  • зносу двигуна від використання олії з високою в’язкістю.

Чек-лист правил підготовки авто до зими

Щоб уникнути неприємностей на дорозі та мінімізувати ризик поломок, фахівці рекомендують дотримуватися простих, але ефективних правил підготовки машини до зимових холодів.

Перевзути авто

З приходом зими автомобілістам необхідно подбати про зміну літньої гуми на зимову. Як тільки середньодобова температура повітря знижується до мінусових показників – змінюйте гуму самостійно або вирушайте на СТО, де цим займуться фахівці.

Якщо планується встановлювати Б/У гуму, її потрібно оглянути на сліди зносу, наявність тріщин і протиковзких шипів, що випали. Глибина протектора повинна становити не менше 4 мм, при меншому значенні шини використовувати заборонено. При появі на робочій поверхні білих плям або мікротріщин краще придбати новий комплект покришок: https://www.bomba.md/ru/category/tehnica-auto-anvelope-discuri-anvelope/. Вибирати слід з урахуванням дорожнього покриття: для великих міст підходять фрикційні шини, для бездоріжжя – гума шипована.

Перевірити акумулятор і очистити клеми

При температурі повітря нижче нуля ємність акумулятора знижується до 40% від номінальної величини. Згустілий електроліт уповільнює хімічні процеси, що проходять в АКБ, і акумулятор може розрядитися після кількох спроб завести автомобіль. Щоб цього не трапилося, виміряйте рівень електроліту в кожній банці і при необхідності додайте дистильованої води. Виключити ризик короткого замикання допоможе чищення клем від продуктів окислення, ревізія проводів та підтяжка контактів.

Перевірити гальмівну систему та поміняти гальмівну рідину

Огляд колодок проводять щорічно та раз на два роки змінюють гальмівну рідину. Колеса повинні гальмувати з однаковим зусиллям. Якщо зусилля на колеса різне – колодки потрібно замінити, також перевірити гальмівні циліндри на підтікання рідини.

Перевірити наявність незамерзаючих рідин

Моторна та трансмісійна олія, рідина в системі охолодження та в бачку омивача скла повинні бути в достатній кількості для забезпечення безперебійної роботи відповідних систем автомобіля. Взимку найкраще використовувати незамерзлі синтетичні матеріали.

Антикорозійна обробка кузова

Антикорозійна обробка необхідна для нівелювання негативних впливів опадів та хімічних реагентів на кузов автомобіля. Хороше рішення – покрити поверхню спеціальним воском.

У разі непередбачених ситуацій в автомобілі необхідно мати домкрат, буксирувальний трос, скребки для скла, щітки, комплект зовнішніх пускових проводів, «Антилед» для швидкого очищення скла, складну лопату, робочі рукавички, ліхтар і т.д.