X

Як зрозуміти, що настав час міняти гальмівні диски

Гальмівні колодки та диски, що становлять основу гальмівної системи, є розхідниками — дуже важливо міняти їх вчасно.

Тільки своєчасна заміна дає гарантію, що гальма працюватимуть правильно і не підведуть у відповідальний момент.

Якщо ви знаєте, що термін наближається, на Автопро можна придбати заміну заздалегідь, з вигодами та без переплат. Однак не завжди водій точно може відповісти на запитання, чи час міняти гальмівні диски, чи можна поїздити ще.

Було б дивно, якби виробники кинули на самоплив таке важливе питання,але цього не сталося. На всі диски наноситься спеціальне маркування, його місце розташування — на торці. Маркування складається з напису Minimum Thickness (скорочено Min Thk) та числових значень у міліметрах. Цифри означають показники товщини дисків, з якою можна їздити, якщо диск тонший або на граничному значенні його пора змінювати. Звучить дуже просто, але коли ви спробуєте розглянути ближче свої диски, можете виявити, що маркування приховано під шаром іржі. У такому разі диски краще замінити, не покладаючись на авось. А у процесі заміни записати те, що вказано на нових. Так ситуація не повториться наступного разу. Хоча інформація про мінімальну товщину ще не гарантія того, що момент заміни не буде втрачено.

Виміряти товщину дисків не так просто, для цього потрібні штангенциркулі або мікрометри. А самі колеса заздалегідь треба демонтувати. Як правило, це роблять на СТО, після чого може з’ясуватися, що диски поки що товщі за мінімум. Постає дилема: заплатити за діагностику і кататися далі, ризикуючи не вгадати, коли межа буде досягнута, або міняти диски заздалегідь, якщо вже взялися? Ми рекомендуємо змінювати заздалегідь, тому що, хоча виробники допускають експлуатацію при невеликому зносі, гальма все одно працюватимуть менш ефективно.

Щоб не гадати, можна орієнтуватися на пробіг, який вказаний у технічному документації моделі дисків. У нормальних умовах і за акуратного водіння дисків вистачить на 100–120 тис. км. пробігу, а в деяких виробників це число сягає 150 тис. км.

Однак, крім природного зносу, диски, як і решта компонентів автомобіля, можуть зламатися. Якщо диски постійно піддаються різким перепадам температури (перегріви через навантаження або різкі охолодження), заміна їм може знадобитися набагато раніше, ніж вони витончуються. Так як деформація та тріщини несумісні з експлуатацією. Дізнатись про появу дефектів допоможе вібрація, яка з’являється при сильному натисканні педалі гальма.