X

Як правильно вибрати поліс ОСЦПВ в Україні?

Рассказываем, что такое ОСАГО? Какие факторы влияют на стоимость полиса? Как выбрать надежного страховщика? Как оформить полис ОСАГО онлайн?

Досвідчені автовласники знають, чи не можна сідати за кермо транспортного засобу без поліса ОСАЦВ. Це законодавчо закріплена вимога, яку не можна порушувати за жодних умов. Контроль за дотриманням цієї вимоги покладено на співробітників поліції. До їх обов’язків входить перевірка наявності оригіналу договору страхування разом з водійськими правами та техпаспортом. Якщо у разі зупинки транспортного засобу (ТЗ) ОСЦПВ не виявлено, водієві загрожує штраф.

Відповідно до чинного законодавства правила оформлення ОСЦПВ визначаються категорією ТЗ (легковий/вантажний автомобіль, мотоцикл, моторолер, автобус), терміном та особливостями його експлуатації.

Що таке ОСЦПВ?

ОСЦПВ – це поліс обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності, що передбачає відшкодування збитків та збитків, заподіяних його власником іншому транспортному засобу, життю та здоров’ю пасажирів. Відповідно ремонт, лікування та інші значні витрати оплачуються страховою компанією винуватця ДТП. Таким чином, поліс автоцивілки здатний вберегти автовласника від серйозних фінансових втрат у разі ДТП.

Однак є один нюанс – ремонт власного автомобіля власнику поліса ОСАЦВ доведеться оплачувати самостійно. При цьому він має право додатково придбати поліс КАСКО, який покриє всі ці витрати.

Різниця між КАСКО та ОСЦПВ полягає в тому, що КАСКО – це поліс страхування майна, а ОСАЦВ – це поліс страхування цивільної відповідальності. Але є й інші відмінності, зокрема:

  • Добровільність. Управління транспортним засобом без ОСЦПВ категорично заборонено та карається адміністративним покаранням у вигляді штрафу. Без полісу ОСЦПВ ніхто не має права виїжджати на проїжджу частину. Оформлення КАСКО є добровільним.
  • Умови страхування Щодо ОСЦПВ умови страхування чітко регламентовані у законодавстві. Щодо КАСКО, кожна страхова компанія має право запропонувати свої умови.
  • Вартість. Вартість КАСКО встановлюється страховою компанією. Вартість ОСЦПВ регламентується на законодавчому рівні з урахуванням базової ставки.
  • Умови виплати компенсації. На відміну від ОСЦПВ, КАСКО страхує ТЗ конкретного водія. Таким чином, він може розраховувати на компенсацію незалежно від того, був він винуватцем ДТП чи потерпілим. Крім того, КАСКО покриє збитки, завдані автомобілю у зв’язку з діями вандалів (навмисним пошкодженням, розкраданням деталей, підпалом), викраденням, стихійними лихами.
  • Наявність обмежень за величиною страхових виплат. Виплата відшкодувань по ОСЦПВ здійснюється в межах максимально допустимого порога та залежить від виду заподіяної шкоди. Розрахувати розмір страхових виплат допоможе калькулятор ОСЦПВ. Обсяг відшкодувань КАСКО залежить від умов, зазначених у договорі страхування. Варто врахувати, що чим менше в ньому буде обмежень, тим вищою буде вартість КАСКО.
  • Відмова у оформленні. Страховик через ті чи інші обставини може відмовити вам у видачі поліса КАСКО. З ОСЦПВ такий варіант виключено.

Резюмуючи сказане вище, варто відзначити, що ОСЦПВ – це обов’язкова страховка, тому оформити її потрібно в будь-якому випадку, незалежно від того, чи є у вас поліс КАСКО. При цьому КАСКО виступає як додаткова (добровільна) страховка, яка компенсує збитки винуватця ДТП.

Юридичні вимоги

Відповідно до ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» ОСЦПВ є обов’язковим для всіх автовласників. Зазначений закон включає визначення основних термінів, відносин у сфері обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ (цілей, суб’єктів та об’єктів), визначення розміру страхового платежу, порядку страхового відшкодування та інших нюансів.

Страховим випадком за цим видом страхування є будь-яка дорожньо-транспортна подія, що призвела до завдання шкоди майну, життю та здоров’ю постраждалих третіх осіб. Якщо розглядати ОСЦПВ суто в юридичній площині – це гарантований захист потерпілої сторони в ДТП, оскільки страхова компанія винуватця аварії покриє витрати на ремонт (відновлення) машини, а також лікування (реабілітацію) потерпілого.

Які фактори впливають на вартість полісу?

Вартість ОСАЦВ встановлюється на законодавчому рівні. Вона розраховується з урахуванням підвищувальних та знижувальних коефіцієнтів, і залежить від наступних факторів:

  • Категорія транспортного засобу (легковий/вантажний автомобіль, мотоцикл, автобус, докладніше про необхідність оформлення автоцивілки на різні види транспорту). Очевидно, що великогабаритний позашляховик здатний завдати набагато більших збитків, ніж мотоцикл або навіть малолітражка.
  • Місце реєстрації власника транспортного засобу. У столиці чи жвавому мегаполісі ризик настання страхового випадку набагато вищий, ніж у селищі чи віддаленому населеному пункті.
  • Вік, стаж та досвід водія. Вважається, що досвідчений водій припускається менше помилок у процесі керування МС. Однак у зв’язку зі складністю обліку багато страхових компаній не беруть до уваги цей фактор.
  • Історія порушень та участі у ДТП. Для водіїв, які систематично порушують ПДР, вартість ОСЦПВ може збільшитися в півтора-два рази. На ціну страховки впливають штрафи, виписані за: перевищення допустимого швидкісного режиму, виїзд на смугу зустрічного руху, ігнорування сигналу світлофора, що забороняє, та ін.
  • Умови допуску водіїв до керування транспортним засобом. У цьому випадку враховується наявність обмежень, наприклад, зору, інших захворювань (станів), наявність яких перешкоджає можливості безпечного керування транспортним засобом.
  • Сфера експлуатації автомобіля (особисте використання, пасажирські/вантажні перевезення, таксі). Зазвичай вартість ОСЦПВ для власника транспортного засобу, що займається пасажирськими перевезеннями на регулярній основі, на порядок вища.
  • Термін дії. Оформити страховий поліс можна на півмісяця чи рік. Незважаючи на те, що короткостроковий договір зазвичай дешевший, вигідніше взяти річну страховку.
  • Характеристики МС. У процесі формування вартості ОСЦПВ обов’язково враховується потужність та тип двигуна, його технічні параметри, тип кузова, габаритні розміри, максимальна швидкість, тип приводу, тип коробки та ін.

Крім того, в процесі формування базової ставки ОСЦПВ враховуються й інші фактори, що залежать від страховика.

Як вибрати надійного страховика?

Вибір страхової компанії – одна із ключових проблем для тих, хто хоче оформити ОСЦПВ. Розглянемо фактори, на які потрібно звернути увагу насамперед:

  • Ліцензія Наявність документа, що підтверджує право здійснення страхової діяльності, є обов’язковою умовою роботи надійних компаній.
  • Репутація компанії над ринком. Якщо компанія вже давно працює у страховому сегменті (понад 3 роки), регулярно опиняється в рейтингах найкращих страховиків, отже, їй можна довіряти. Наявність філій та представництв у різних містах буде додатковим плюсом.
  • Вартість послуг. Ціни на страхування, пропоновані тією чи іншою страховою компанією, не повинні бути надто низькими та разюче відрізнятися від тарифів інших страховиків.
  • Терміни та порядок виплат. Своєчасність та повнота виконання страхових зобов’язань залежить також від фінансових показників страхової компанії та розміру її статутного капіталу. Чим він більший, тим нижче ймовірність того, що страховик збанкрутує, не виплативши належну компенсацію. Частка виплат відшкодувань у надійних страховиків варіюється в діапазоні 40-50%. У цьому випадку у вас не буде складнощів з отриманням страхових виплат. Якщо частка виплат нижче, значить, компанія не дотримується балансу доходів і витрат, і часто відмовляє у відшкодуванні збитків
  • Наявність додаткових послуг. Великі страхові компанії часто пропонують різноманітні акції, знижки та додаткові послуги, наприклад, безкоштовну юридичну консультацію, виклик евакуатора тощо. Все це звільняє власника страхового полісу від багатьох проблем.
  • Відгуки клієнтів. Відгуків із поганою оцінкою роботи страхової компанії має бути менше, ніж добрих.

Не варто зупиняти свій вибір на першому страховику, що трапився. Краще вибирати надійні компанії, які оперативно виконують взяті на себе страхові зобов’язання.

Як оформити поліс ОСЦПВ онлайн?

З кожним днем ​​все більше автовласників вважають за краще оформляти ОСЦПВ в онлайн-режимі.

Переваги електронного поліса ОСЦПВ очевидні:

  • Простота оформлення. Для отримання ОСЦПВ онлайн вам не доведеться нікуди їхати, вистоювати довгі черги та проходити стомлюючі бюрократичні процедури. Страховий поліс надходить на e-mail. Для цього потрібно не більше 15 хвилин.
  • Вибір оптимальних умов страхування. Сидячи перед ноутбуком, ви можете поспішаючи розрахувати вартість поліса, порівняти тарифи різних страхових компаній, підібрати відповідні умови та терміни страхування, заповнити всі необхідні дані та оплатити поліс зручним для себе способом. Таким чином, ви можете легко вибрати поліс, що повністю відповідає вашим потребам і бюджету.
  • Електронний поліс дешевший мінімум на 10-15%. Крім того, деякі страхові компанії надають знижки та спеціальні умови оформлення окремим категоріям осіб.
  • Електронний страховий поліс ОСЦПВ неможливо втратити. Він перебуватиме у загальній базі моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Такий поліс не потрібно буде возити із собою у паперовому вигляді, адже він завжди буде у вашому смартфоні.

Оформлення полісу на сайті страхової компанії – це простий, зручний та швидкий спосіб отримати ОСЦПВ в Україні. Це дозволить заощадити час, нерви, забезпечити конфіденційність даних та уникнути контакту з представниками страхової компанії.

Для оформлення автоцивілки в Україні необхідно виконати такі дії:

  1. Вибрати страхову компанію.
  2. Перейти на її сайт та вибрати відповідний розділ.
  3. Вказати параметри транспортного засобу.
  4. Заповнити персональні дані. Для оформлення полісу страхування вам знадобиться інформація з наступних документів: паспорт, ID-картка або посвідчення водія, ІПН, свідоцтво реєстрації транспортного засобу.
  5. Оплатити поліс карткою та отримати його електронну версію на e-mail.

Поліс формується у форматі PDF і має унікальний номер, який реєструється в базі МТСБУ.

Часті помилки при виборі поліса ОСЦПВ та як їх уникнути?

Іноді помилки, допущені в момент оформлення поліса ОСЦПВ, призводять до того, що його власник отримує суму набагато меншу за ту, на яку розраховував, а в деяких випадках йому взагалі відмовляють. Розглянемо найпоширеніші помилки, які можуть коштувати страхові виплати

  • Неправильний вибір тарифу. Багато автовласників часто віддають перевагу найдешевшому тарифу. Хоча варто замислитись, чому страхова компанія пропонує свій продукт за нижчою ціною, ніж, наприклад, інші страховики. Намагайтеся дізнатися, чим відрізняється такий тариф від стандартного: яку франшизу він має, за якою методикою розраховується страхова виплата та інші нюанси. Обов’язково оцініть фінансовий стан страхової компанії. Досвід показує, що саме у неблагонадійних страховиків найдешевші поліси.
  • Неврахування всіх ризиків. Недооцінка ризиків у момент оформлення ОСЦПВ може призвести до недостатнього покриття страховки, а переоцінка – до неприйнятно високої вартості полісу. Уникнути цих проблем можна за допомогою правильного вибору страхової компанії. В ідеалі страховий агент повинен провести ретельний аналіз потреб та історії клієнта, приділивши при цьому особливу увагу деталям та запропонувати оптимальний варіант поліса.
  • Ігнорування дрібного шрифту у договорі. Найчастіше людині важко прочитати крихітні літери без лупи або інших збільшувальних пристроїв, тому частина важливої ​​інформації проходить повз. Як правило, це саме ті відомості, які можуть вплинути на умови настання страхового випадку та суму відшкодування. Уникнути проблем, пов’язаних із дрібним шрифтом у договорі, досить легко. Просто уважно перечитайте його кілька разів або попросіть передрукувати документ без використання маленьких літер.

Перед оформленням ОСЦПВ сторони повинні дійти згоди щодо всіх її розділів та положень. Якщо якісь відомості були неточними, або помилковими внаслідок неуважності співробітника компанії, що їх вносив, а клієнт не перевірив його роботу, то в майбутньому це може призвести до виникнення різноманітних конфліктних ситуацій. Тому страхувальник має право уточнювати відомості щодо кожного розділу, вносити правки та зміни, щоб згодом йому не було відмовлено у компенсації.

Висновок

Серед усіх програм автострахування поліс ОСЦПВ займає особливе місце. По-перше, він є обов’язковим для всіх власників наземних транспортних засобів (цей поліс має бути у кожного водія). По-друге, його власник позбавляється турбот щодо відшкодування збитків, завданих їм іншим учасникам дорожнього руху. Таким чином, наявність ОСЦПВ є гарантією того, що людина, яка постраждала через вас, отримає компенсацію для відновлення авто та/або здоров’я. Відповідно до чинного законодавства, експлуатувати автомобіль без поліса ОСЦПВ не можна. Тому не варто нехтувати цим видом страхування. Необхідно відповідально підійти до вибору страховика та умов страхування.