X

Як продати автомобіль з українською реєстрацією в Німеччині

Все тонкости и нюансы продажи

Українці, які виїхали до ЄС після початку війни та отримали статус біженця, можуть користуватися автомобілями з українськими номерами протягом усього терміну дії статусу тимчасового захисту. Нагадаємо, що у листопаді Європейська комісія продовжила тимчасовий захист для громадян України до березня 2024 року. За потреби цей період можуть продовжити ще на півроку максимум двічі.

На жаль, не всі наші співгромадяни змогли працевлаштуватися в Європі. Крім того, деякі країни почали скасовувати або урізати допомогу та відмовляти у наданні безоплатного житла. То ж може виникнути ситуація, коли доведеться, наприклад, продавати автомобіль. Але як це зробити, якщо номери українські?

Якщо ви перебуваєте у Німеччині, спочатку доведеться розмитнити автомобіль. Зробити це можна вже у перший день перебування. Сама процедура безкоштовна, але податки візьмуть. Для цього потрібно мати реєстрацію у Німеччині (Anmeldung) та документи на сам автомобіль (право власності із засвідченим перекладом). Якщо все це є, потрібно взяти поштовий індекс у регіональному відділенні митної служби (Zoll) та заповнити три форми 1, 2, 3. З заповненими формулярами йдете до митного управління. Там же на місці сплачуєте податок на автомобіль (KFZ-Steuer).

Далі залишиться лише скласти договір купівлі-продажу. У Німеччині це робиться у довільній формі, спеціального бланку немає, як і необхідності засвідчувати угоду у нотаріуса. Але є свої тонкощі:

  • обов’язково перевірте наявність у покупця прописки;
  • якщо покупець не громадянин Німеччини, попросіть Meldebescheinigung або інший документ;
  • обов’язково вкажіть не лише дату, а й час передачі автомобіля.
Читайте також:
Німеччина відправила в Україну танкові тягачі, автомобілі та іншу техніку

Один екземпляр підписаного договору залишаєте собі. Віддаєте покупцеві ключі та документи на автомобіль разом із дозволом від митниці, й отримуєте гроші. Все, можна йти за новим автомобілем, вже за «німецьким».