X

Як продовжити життя паливної системи автомобіля

Профілактика завжди дешевше ремонту. Тим більше, коли йдеться про одну з найскладніших та найдорожчих систем сучасного автомобіля – паливної системи. Як треба поводитись водієві, щоб вона працювала без проблем якомога довше?

Пояснювати всі проблеми паливної системи поганим бензином та “дизелем” наші водії звикли давно. Як не дивно, доля правди у цьому аргументі є й досі. Дієвий спосіб обійти цю проблему теж давно відомий, але для збереження форсунок, насосів та фільтрів можна зробити трохи більше. На щастя, всі прийоми прості і вдаватись до особливих хитрощів не треба.

Чому треба берегти паливну систему

В паливній системі автомобіля є група елементів, які коштують дуже і дуже дорого. Тай і ремонтні роботи на більшості моделей обходяться у чималеньку суму. І у бензинових, і у дизельних машин найболючіше б’ють по кишені власника проблемні інжектори (форсунки) і паливний насос. Несправні форсунки неспроможні розпилювати пальне належним чином, а зношений насос – подавати його під потрібним тиском і в потрібній кількості.

Клопотів можуть завдавати також і фільтри біля насосу та у паливній магістралі. Але так чи інакше це витратний матеріал, і заміна їх обходиться не дуже дорого.

Доречно згадати, що несправна паливна система починає провокувати неприємності ще тоді, коли залишається в цілому працездатною. Проблемний запуск холодним ранком, надмірна шумність, падіння потужності та підвищена витрата пального – все це перші прояви тих чи інших проблем у паливній системі. І вони врешті-решт призводять до того, що автомобіль відмовляється працювати.

Регулярне ТО

Запорука штатної роботи двигуна та всіх обслуговуючих його систем в першу чергу – у дотриманні регламенту сервісних робіт. Причому треба зважати на умови країни, де експлуатується машина, і зазвичай, автовиробник враховує цей чинник у своїх інструкціях. Заміну фільтрів, перевірку основних параметрів впорскування та вихлопних газів теж треба робити відповідно до приписів заводського мануалу. Звертайтесь лише у перевірені майстерні, де кваліфіковані фахівці не скоять помилок і не пропустять операцій при роботі з вашою машиною.

Правильне пальне

Насправді, в наш час цей чинник треба було б поставили на перше місце, бо ймовірність заправитись неякісним пальним в Україні тепер дуже велика. Між тим, домішки і забруднення, присутні у бензині з випадкової АЗК, забивають фільтри, закоксовують клапани та розпилювачі форсунок. Присутня у бензині та дизпальному волога викликає корозію деталей.

У сучасних дизельних двигунів наслідки роботи на неякісному ДП більш загрозливі. Через високий, до 2000 бар, тиск у системі наявні в пальному частинки забруднень з силою б’ються о внутрішні поверхні форсунок і вибивають у них раковини. Через що робота форсунок порушується настільки, що не всі з них потім підлягають ремонту. Ці ж забруднення сприяють інтенсивному зношуванню пар тертя в паливному насосі високого тиску.

Дизельне пальне з високим вмістом смол та інших сторонніх домішок провокує прискорене засмічення сажового фільтру, через що частіше вмикається режим його очищення. А це в свою чергу призводить до перегріву форсунок та іноді завершується оплавленням їхніх розпилювачів. Ці ж смоли утворюють в циліндрах сажу та окалину, які забивають мікроскопічні отвори діаметром 0,1 – 0,2 мм.

Одне слово, дбайливому автомобілісту можна порадити завжди заправлятися лише на мережевих автозаправних комплексах, де немає ризику нарватися на неякісне або забруднене пальне. Не завжди просто знайти таку заправку, але такі мережі в Україні звісно ж є.

Наприклад, в національній мережі АЗК UPG гарантують, що на кожному з 83-х її комплексів якість пального завжди однаково висока. Тримати при цьому лояльні ціни вдається завдяки власному морському терміналу в Польщі і розгалуженій власній логістичній системі. У компанії свій бездоганний авто- та залізничний транспорт, яким доправляють європейське пальне до України. Також UPG має власну лабораторію для контролю якості нафтопродуктів.

Все це потребує від мережі певних витрат, тому, власне, далеко не на кожній українській заправці сьогодні можна розраховувати на пальне стандартів Євро-5. А там, де воно дійсно є таким, цінники не можуть бути низькими.

Якісні фільтри  

Принципово важливо використовувати якісні витратні матеріали, і зокрема, паливні фільтри. Дешевий фільтр низької якості, швидше за все, теж буде виконувати свою роботу, але з деякими нюансами. Він або раніше заб’ється і втратить ефективність та здатність легко пропускати пальне, або відразу буде чинити йому надмірний опір, перевантажуючи насос. Це стосується як бензинових, так і дизельних моторів.

Присадки

Якщо  весь час заправлятись на АЗК шанованих мереж не виходить, для збереження паливної системи водієві варто систематично застосовувати присадки. В першу чергу мова про препарати з м’яким миючим ефектом, які не дадуть забрудненням осідати на розпилювачах та клапанах форсунок. Паливній системі дизелів крім того корисними будуть присадки, що очищують сажовий фільтр і підвищують цетанове число.

З іншого боку, згадані препарати коштують певних грошей, і при постійному використанні, певно, вигідніше заправлятися преміальними сортами пального на мережевих АЗК. Так, якщо вже говорити про заправні комплекси UPG, то брендовий високооктановий бензин upg100 своїми властивостями вже очищує від нагару паливну систему автомобіля.

Наша порада

Отже, в автомобіліста є кілька варіантів поведінки щодо збереження паливної системи свого авто. Можна не робити нічого особливого, не перейматись перспективами, але потім відчутно витрачатись на ремонт паливної апаратури. Можна зануритись у тему, доливати присадки, вираховувати літри і грами корисних препаратів, і справді відкласти ремонти на кількадесят, а той на сотню тисяч кілометрів. А можна об’єднати два перші варіанти: ремонт двигуна відкласти, але не клопотати з якимись особливими заходами. Єдина умова для цього – заправлятись виключно на перевірених автозаправних комплексах. Де неможливо «нарватись» на шкідливий для мотора контрафакт, і де пальне саме по собі має необхідні для захисту паливної системи властивості.