X

Як обрати поршневий компресор

От правильности выбора компрессора и соблюдения требований по эксплуатации зависит надежность и общий ресурс этого агрегата.

Висока продуктивність і тривалий термін служби поршневого компресора – параметри, які залежать не тільки від самого агрегата. Експерти інтернет-магазину «Фокстрот» розповіли, за яких умов компресор зможе працювати довго і ефективно.

Умова № 1: об’єм ресивера має відповідати продуктивності компресора

Стиснене повітря, що нагнітається компресором, закачується в ресивер. Після його заповнення повітряний компресор вимикається, після падіння тиску до мінімальної позначки — вмикається. Від об’єму ресивера залежить не продуктивність, а час, протягом якого компресор «відпочиватиме». Але великий об’єм ресивера — не завжди добре.

Швидкість заповнення резервуара залежить від потужності мотора і можливостей компресорної групи. Якщо вони невеликі, великий ресивер заповнюватиметься занадто довго, збільшуючи тривалість роботи агрегата в режимі нагнітання. Ресивер малого об’єму заповниться швидко, але збільшить кількість ввімкнень. Результат — скорочення терміну служби компресора за рахунок передчасного зношування деталей. Оптимальний час безперервної роботи від вмикання до вимикання — щонайбільше 3-4 хвилин.

Порада: обирайте компресори провідних виробників (Black&Decker, Einhell, Forte, Werk) з оптимальним співвідношенням характеристик двигуна, ресивера і компресорної групи.

Умова № 2: масляному компресору необхідне спеціальне змащування

Автомобільний поршневий мотор і компресорна поршнева група мають схожий принцип дії. Але для змащування деталей використовуються різні мастила, що відрізняються параметрами кінематичної в’язкості та температурою спалаху у відкритому тиглі.

Порада: купуйте спеціальні компресорні мастила, рекомендовані виробником. Так, в компресор Форте FL-2T24 (46731) можна заливати мастила Forte ISO100 HD30, Castrol Aircol PD 100 або Shell Corena P 100.

Умова №3: робочий тиск компресора має перевищувати потрібний для роботи рівень

В характеристиках зазначається максимальний тиск Pmax, а мінімальний Pmin позначається не завжди. У проміжку між ввімкненням і вимиканням агрегата тиск в ресивері падає приблизно на 2 бари. З цього випливає, що якщо потрібен тиск 6,5 бара, компресор на 8 барів не підійде.

Падіння тиску відбувається не тільки в ресивері, а й у системі підготовки повітря при проходженні повітря через осушувач і фільтри. Тиск знижується і в пневматичній магістралі: що довший і ширший повітряний шланг, то значніші втрати.

Порада: оптимальний запас робочий тиск — 2 бари.

.