X

Яка ситуація на паливному ринку України і чи варто чекати на подорожчання – думка експерта

Ринок палива в Україні не перестає штормити. Цінники на стелах АЗС регулярно змінюються, і зовсім не у бік зменшення. Найбільш гостра ситуація з автомобільним газом.

Думку щодо ситуації на українському паливному ринку та найближчих перспектив висловив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн. За його словами, чекати різкого подорожчання бензину та дизеля не варто. Обґрунтовано це тим, що через польський кордон, який зараз блокують перевізники, ввозять лише 10% від усього обсягу палива, що споживається в Україні. Перекрити цю нестачу цілком реально без шкоди для трейдерів та кишені водія.

Ситуація з автогазом трохи гірша. Як розповів Куюн, із Польщі завозиться в Україну майже 30% зрідженого газу, тому його нестача відчувається набагато сильніше. Перекрити дефіцит складніше, що спричинило зростання цін. Однак у грудні все має стабілізуватися, оскільки трейдери шукають вихід із ситуації.

Він також зазначив, що згодом очікується незначне зниження вартості на всі види палива. Причому деякі АЗС вже трохи опустили ціни на бензин та дизель. Ця тенденція пошириться на усі мережі в Україні. Це обґрунтовано сезонним зниженням споживання пального, а також тим, що вартість нафти та нафтопродуктів на світовому ринку пішла вниз. При цьому прогноз на 2024 рік Куюн робити не став.

Читайте також:
Знайдено ефективний спосіб відчутного зниження витрати палива автомобіля

«Щодо 2024 року, то ніхто не займається довгостроковими прогнозами у цій галузі. Як бачимо, цей рік показав, чого варті всі прогнози. Ринок став абсолютно непередбачуваним, прогнозувати його дуже важко через те, що велика роль зараз перебуває в окремих нафтовидобувних країнах», – заявив Куюн.