X

Карлос Гон подав до суду на Nissan

Сумма иска — 1 миллиард долларов

Колишній голова Nissan Motor Карлос Гон подав до суду на компанію, вимагаючи компенсацію за його звільнення у 2018 році та організацію його арешту за передбачувані фінансові порушення. Серйозні збитки своєї репутації та фінансів екс-керівник оцінив у 1 мільярд доларів. Про це з посиланням на позовну заяву Гону, повідомило агентство Bloomberg.

Позов, датований 18 травня 2023 року, поданий до касаційного суду Лівану, де колишній топ-менеджер проживає з моменту своєї драматичної втечі з Японії 30 грудня 2019 року. Як повідомлялося, з-під домашнього арешту в Токіо Гон втік у ящик для музичних інструментів. Його доправили приватним літаком до Стамбула, а потім до Лівану. 31 грудня Гон виступив із коротким повідомленням для преси, повідомивши, що більше не являється в’язнем японської системи «фальсифікованого правосуддя». А 2 січня 2020 року Інтерпол видав міжнародний припис на його арешт.

У Nissan Карлос Гон працював із червня 1999 року. Спочатку на посаді директора з виробництва, а потім президента компанії (червень 2000 р) та генерального директора (червень 2001 р). Його програма із жорсткого скорочення витрат дозволила вивести компанію із глибокої фінансової кризи. З 29 квітня 2005 року він також обіймав посади президента та гендиректора Renault. Гон був одним з архітекторів альянсу Renault-Nissan, який згодом і очолив.

З посади голови ради директорів Nissan його звільнили через три дні після арешту. А в січні 2019 року йому довелося піти у відставку з посад голови ради директорів та головного виконавчого директора Renault.

Читайте також:
Карлос Гон: Nissan збанкрутує через 2 роки

У позові Гон стверджує, що став жертвою змови менеджерів Nissan, які хотіли заблокувати злиття компанії з Renault. У списку своїх «кривдників» він вказав понад десять осіб. Серед них члени ради директорів Nissan Масакадзу Тойода та Мотоо Нагаї, два старших менеджери автоконцерну Хідетосі Імазу та Хітосі Кавагуті. Також у списку співробітник Nissan Харі Нада, якого називають головним ініціатором плану зі звільнення Карлоса Гона.