X

Коли слід перевіряти рівень оливи у двигуні?

Дуже важливо змінювати моторну оливу з періодичністю, рекомендованою виробником автомобіля. Але як часто потрібно перевіряти рівень оливи? І як це правильно робити? Багато сучасних автомобілів тепер оснащені датчиками рівня оливи, які можна перевірити або за допомогою кнопок, зазвичай розташованих на панелі приладів вашого автомобіля, або за допомогою діагностики на бортовому комп’ютері. Але більшості водіїв рівень оливи необхідно перевіряти за допомогою масляного щупа. Варто пам’ятати, що моторна олива не менш важлива, ніж будь-який інший компонент двигуна. У цій статті ми відповімо на низку питань, пов’язаних з рівнем моторної оливи.

Якщо рівень оливи у вашому автомобілі впаде надто низько, ваш двигун може заклинити, що може призвести до пошкодження та збільшення витрат на технічне обслуговування. Регулярно перевіряючи рівень оливи протягом усього терміну служби, ви можете гарантувати, що ваш двигун працюватиме з максимальною продуктивністю якнайдовше.

Де слід перевіряти рівень оливи у двигуні?

Коротка відповідь на це питання: перевірити рівень оливи можна будь-де. Це досить простий процес, який можна виконувати будь-де, на парковці або навіть на узбіччі дороги, якщо це необхідно.

Щоб переконатися, що ви можете отримати точні показання, ми рекомендуємо вам перевіряти рівень оливи, коли ви знаходитесь на рівній поверхні, щоб автомобіль не стояв під нахилом.

Яким має бути рівень моторної оливи?

Кожен автомобіль індивідуальний, а це означає, що не існує універсальної кількості оливи, яка знадобиться вашому автомобілю. Все залежить від об’єму двигуна та різних компонентів двигуна. Рівень оливи повинен бути десь між двома відмітками на щупі, які показують оптимальний рівень оливи. Якщо рівень оливи нижче нижньої лінії або з якоїсь причини на щупі взагалі немає оливи, вам слід якнайшвидше її долити.

Як перевірити рівень оливи у двигуні?

Під час перевірки моторної оливи слід враховувати температуру вашого автомобіля. Якщо ви перевіряєте оливу при гарячому двигуні, вам слід почекати щонайменше 10 хвилин з того моменту, як ви його заглушите.

Коли слід перевіряти рівень оливи у двигуні?

Вам слід робити це регулярно. Ми б рекомендували відкривати капот кожні кілька тижнів та завжди перед дальньою подорожжю. Після поїздки на автомобілі дайте двигуну охолонути. Дайте йому постояти не менше 10 хвилин, щоб олива охолола і зібралася в нижньому масляному піддоні.

Що робити, якщо оливу необхідно замінити або долити, і яку використовувати?

Якщо ваша олива потребує заміни або доливання, ми рекомендуємо звернутися за допомогою до професіонала. Якщо у вас немає з собою оливи на доливку і ви не знаєте яку саме оливу у вас залито, то перше, що потрібно зробити, це підібрати правильну оливу. Це мають робити лише професіонали. Для правильного підбору насамперед використовується інструкція з експлуатації автомобіля. Але навіть там зазвичай є певний діапазон. На правильний вибір можуть впливати такі фактори як кліматичні умови, пробіг автомобіля та навіть ваша манера водіння. У багатьох виробників моторних олив є спеціальні онлайн-сервіси для підбору оливи під марку автомобіля. Наприклад, в maslobaza.com ви можете підібрати моторну оливу самостійно або ж звернутися за допомогою до технічної підтримки. Там же можна відразу й замовити потрібну оливу, з доставкою по Україні.