X

Porsche має намір допомогти росії відродити автопром – правда чи вкид

До рук журналістів провідного німецького видання Der Spiegel потрапив лист Зігфріда Вольфа, австрійського бізнесмена та члена наглядової ради Porsche SE, в якому він пропонує президенту РФ Володимиру Путіну розпочати випуск автомобілів Volga.

У листі йдеться про те, що основою для нових автомобілів Volga стануть моделі марки Skoda. Але їм обіцяють повністю переробити зовнішність, щоб досягти подібності до класичної «Волги». Складання таких машин налагодять на потужностях заводів Volkswagen, що знаходяться на території Росії, яким зараз шукають нового власника.

Зазначається, що для реалізації цього проекту будуть потрібні інвестиції у розмірі майже 735 мільйонів доларів. На думку Вольфа, щороку зможуть випускати близько 270 тисяч автомобілів. Оператором цього проекту буде «ПромАвтоКонсалт», який належить Зігфріду Вольфу. Видання зазначає, що путін висловив підтримку цьому плану, що, втім, не дивно.

Читайте також:
У Росії закінчилися запчастини для ремонту авто - що мають намір робити

При цьому рада директорів Volkswagen заявила Der Spiegel, що нічого не знали про лист та його зміст. У компанії зазначили, що розглядають продаж заводів дилерській групі «Авілон Автомотив». Але через юридичні суперечки угода перебуває під загрозою.

Аutocentre.ua звернувся з запитом до Porsche Ukraine, що є офіційним імпортером в Україні марок Audi, SEAT, Volkswagen та комерційних автомобілів Volkswagen Commercial. Коментарі надавав офіційний речник Volkswagen AG. Ми запитали чи відповідає дійсності те, що мало місце звернення від Siegfried Wolf з пропозицією налагодження співпраці концерну Volkswagen та російських автовиробників?

  • За словами представника Volkswagen AG, весь процес продажу активів наших бізнес-підрозділів для продажу в Росії відповідає суворим вимогам відповідності та чесності та забезпечує повний вихід Volkswagen AG з російського ринку. Правлінню Volkswagen AG нічого не було відомо про лист від пана Зігфріда Вольфа, про який ви згадуєте, та про його зміст. Крім того, вище керівництво Volkswagen AG не давало жодних обіцянок окремим зацікавленим сторонам до завершення процесу продажу.

Другим питанням autocentre.ua було чи планується співпраця концерну або його підрозділів, чи повʼязаних компаній з російськими автозаводами по налагодженню виробництва авто в Росії в будь якому варіанті?

  • Наскільки нам відома інформація на цей рахунок -, однозначно ні, цілеспрямованим наміром є повний вихід з цього ринку.

Тобто, планується продаж заводів, що належать концерну Volkswagen та знаходяться на території країни-агресора? 

  • Так, як заявив представник Volkswagen AG, концерн забезпечив весь процес продажу активів Volkswagen AG в Росії, що призводить до повного виходу з російського ринку.